Miris djetinjstva

Jednostavna štrudla s okusom nostalgije

Autor: Žene.ba
Foto: Pinterest
Jedan od najpoznatijih kolača koji mnogima budi uspomene na djetinjstvo je štrudla od jabuka. 

Ova verzija bečke štrudle pravi se brzo i lako, a rezultat je savršeno hrskava i sočna poslastica.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za savijaču
  • 1 kg kiselih jabuka
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • cimet po želji
  • grožđice
  • malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica
  • sladoled od vanilije (za posluživanje)

Priprema:

  • Jabuke ogulite i nasjeckajte na kockice;
  • Grožđice potopite u malo ruma ili mlijeka;
  • Svaku koru premažite rastopljenim maslacem, rasporedite jabuke, šećer, cimet i grožđice;
  • Zarolajte i stavite u namašćenu tepsiju. Gornju koru probodite čačkalicom;
  • Pecite na 180 °C oko 30–40 minuta, dok ne porumeni;
  • Neka se štrudla malo ohladi, narežite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz kuglu sladoleda.

Ne volite grožđice ili cimet? Izostavite ih. Dodajte sjeckane orahe, bademe ili neki začin po svom ukusu i napravite štrudlu baš po svojoj mjeri.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba