Kako produžiti trajnost namirnica: Savjeti za skladištenje krompira i jabuka
TikTok korisnik @lifetips669 podijelio je videosnimak u kojem je prikazan niz korisnih savjeta koji će sigurno produžiti vijek trajanja namirnica u ostavi.
"Prodavci povrća vam nikada neće reći ove savjete za skladištenje hrane. Krompir kupljen na veliko se pokvari. Krompir i jabuke su dobri "prijatelji". Čuvanje zajedno sprečava klijanje krompria", navodi.
Čini se da iza ove metode stoji nauka, jer uparivanje njih dvoje usporava njihov proces zrenja. Tabela za degustaciju kaže da jabuke proizvode etilen, prirodni gas, čije izlaganje "može usporiti ili zaustaviti proces klijanja krompira". Također, jedan od savjeta je i ne skladištiti krompir u toplom okruženju, a umjesto toga preporučuje se "hladno, suho i tamno".
Međutim, nemojte ih stavljati u frižider jer hladnoća može "potaknuti da se skrob krompira pretvori u šećere, koji mogu postati kancerogeni kada se kuhaju. I budite upozoreni – budući da etilen iz jabuka zapravo može imati suprotan učinak na drugu hranu – posebno na luk, dinju, brokulu i breskve. Njihova visoka osjetljivost na etilen može ubrzati njihov proces zrenja, što ih čini prije neprikladnim za konzumaciju.