Recepti

Kolači ne moraju biti puni šećera i bijelog brašna, napravite zdrave čupavce bez glutena

Autor: Žene.ba
Ilustracija
Čupavci su omiljeni klasik mnogih koji vraća u djetinjstvo, no tradicionalni recepti često dolaze s obiljem šećera i nezdravih masnoća, što slastice poput ove čini manje dostupnima osobama koje iz zdravstvenih razloga paze na prehranu ili imaju intoleranciju na gluten.

Srećom, uz nekoliko prilagodbi, čupavce možete napraviti u zdravijoj verziji, bez gubitka okusa i teksture koje obožavamo.

Idealan recept koji sjedinjuje sve navedeno pronašli smo kod food blogerice Laure Bais kojeg prenosimo u cijelosti.

SASTOJCI

Biskvit:

5 jaja
5 kašika kokosovog ulja
2 kašike meda
prstohvat soli
200 g bademovog brašna
2 kašike praška za pecivo

Preljev:

120 g tamne čokolade (72 posto kakaa)
4 kašike kokosovog ulja
2 kašike ruma
130 ml mlijeka

Posip:

150 g kokosa

Priprema:

1. Za biskvit, umuti jaja, pa umiješaj kokosovo ulje, sol i med. Zatim dodaj bademovo brašno i prašak za pecivo.

2. Kad sve sjediniš, prebaci u tepsiju za brownije. Ako nemaš silikonsku poput moje, tepsiju premaži kokosovim uljem.

3. Peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C, između 22 i 25 minuta.

4. Pečeni biskvit ostavi da se hladi, a u međuvremenu otopi čokoladu s kokosovim uljem, pa dodaj rum i toplo mlijeko.

5. Ohlađeni biskvit podijeli na 24 kocke koje zatim umačeš u čokoladu, pa u kokos. I to je to!

Dodatne inspiracije za zdrave varijante kolača za nadolazeće blagdane potražite na Laurinom Instagram i TikTok profilu, piše Živim.hr.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba