italijanska tradicija

Korak po korak do mirisne Colombe di Pasqua

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Colomba di Pasqua je tradicionalni talijanski slatki hljeb, poznat po svom prepoznatljivom obliku golubice. Mekan, prozračan i obogaćen mirisnim koricama citrusa te kandiranim voćem, ovaj kruh krasi uskrsne trpeze širom Italije.

Iako priprema zahtijeva strpljenje zbog dužeg dizanja tijesta, rezultat je savršena poslastica koja se topi u ustima i unosi prazničnu toplinu u dom.

Sastojci

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (omekšalog, sobne temperature)
  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica 1 narandže i 1 limuna
  • Prstohvat soli
  • 100 g kandirane narandžine kore (sitno narezane)

Glazura:

  • 1 bjelanjak
  • 50 g šećera u prahu
  • 30 g mljevenih badema
  • Cijeli bademi (za posipanje)
  • Krupni kristal šećer (ili šećer u granulama)

Priprema

1. Aktivirajte kvasac
U toplom mlijeku rastopite kvasac s 1 kašikom šećera i ostavite 10 minuta dok se ne zapjeni.

2. Pripremite tijesto
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vaniliju, koricu narandže i limuna te prstohvat soli. Umutite jaja i žumanjak, dodajte nadošli kvasac i miješajte dok se tijesto ne formira.

3. Dodajte maslac
Postepeno umiješajte omekšali maslac i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično (može biti lagano ljepljivo). Umiješajte kandiranu narandžinu koru.

4. Prvo dizanje
Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu oko 2 sata, dok ne udvostruči volumen.

5. Oblikujte i drugo dizanje
Premijesite tijesto i oblikujte u formu golubice: jedan dio za tijelo, drugi za krila. Ako imate poseban kalup za colombu, iskoristite ga. Ostavite da se diže još 2 sata.

6. Pripremite glazuru
Pomiješajte bjelanjak, šećer u prahu i mljevene bademe. Premažite tijesto, pospite cijelim bademima i krupnim šećerom.

7. Pecite
Pecite 40 minuta na 180°C. Ako površina prebrzo potamni, prekrijte je aluminijskom folijom.

8. Ohladite
Ohladite colombu na rešetki. Ako želite, možete je (poput panettonea) objesiti naopačke kako bi zadržala volumen i prozračnost.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba