delikatan okus

Matcha Tiramisu: Neobičan spoj japanske tradicije i italijanske arome

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Matcha tiramisu je savršen spoj zapadnih i istočnih okusa, sa zeleni čajem koji donosi bogat, ali delikatan okus. Služiti uz šoljicu kafe za potpuni doživljaj!

Kombinacija bogatog mascarpone sira i slatke pavlake u kremastoj strukturi savršeno se uklapa s gorkim, ali osvježavajućim matcha prahom, koji dodaje ne samo boju, već i suptilnu biljnu notu.

Svaki sloj ovog deserta je meka harmonija tekstura i okusa, pružajući jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje matcha praha i neobičnih deserata.

Sastojci

200 g mascarpone sira
150 ml slatke pavlake (za šlag)
3 jaja (separiraj žumanca i belanca)
80 g šećera
1 kašičica vanilin šećera
100 g piškota
100 ml espressa (hladan)
2 kašičice matcha praha
50 ml limunovog soka (opciono, može dodati da poboljša balans okusa)

Priprema

Priprema kreme:

U jednoj posudi umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i kremasta.
Dodati mascarpone i dobro sjediniti.
U drugoj posudi umutiti belanca u čvrsti sneg, a zatim ih lagano umešati u kremu od mascarponea.
Dodati pavlaku za šlag i sve dobro sjediniti u glatku kremu.

Priprema matcha espresso

U hladni espresso dodajte matcha prah i dobro promešajte da se matcha u potpunosti rastvori.
Možete dodati i limunov sok, ako želite osvežavajući okus.

Sastavljanje tiramisua

Piškote kratko umočite u matcha espresso (ne predugo da ne postanu previše mekane) i poređajte ih na dno staklenih čaša ili u manju posudu.
Na piškote stavite sloj kreme, pa ponovo sloj piškota.
Završite s kremom i po vrhu pospite još malo matcha praha za ukras i dodatni okus.

Hlađenje

Ostavite desert da se ohladi u frižideru najmanje 3-4 sata pre nego što ga poslužite.

Zašto je ovo zabavno?

  • Matcha tiramisu je savršen spoj zapadnih i istočnih okusa, sa zeleni čajem koji donosi bogat, ali delikatan okus.
  • Uzimanje tradicionalnog deserta i dodavanje japanskog matcha praha čini ga modernim i jedinstvenim.
  • Dezert je prilično lako napraviti, ali izgleda i ima duboku, sofisticiranu teksturu i okus.
© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba