Ukusi istoka

Mirisi Indije na vašem stolu: Isprobajte naan hljeb

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Indija je kroz historiju bila raskrsnica kultura, a njena kuhinja odražava bogatstvo raznih uticaja arapskih i kineskih trgovaca, te perzijskih, mongolskih, turskih, britanskih i portugalskih osvajača.

Indijska jela karakterišu jaki okusi, svježe povrće, začini i jednostavna priprema. Jedno od najpoznatijih jela koje se često poslužuje uz glavna jela je naan, tradicionalni indijski hljeb.


Naan – indijski hljeb

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2,5 dl vode
  • 6 kašika jogurta
  • 2 supene kašike suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike putera
  • 1 jaje

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte kvasac, vodu i šećer, pa ostavite 5 minuta da se zapjeni. Dodajte brašno, so, puter, jogurt i jaje, pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da naraste dok se ne udvostruči. Od tijesta oblikujte 8 kuglica i razvaljajte ih u ovalni oblik. Tavu dobro zagrijte, premažite maslacem i pecite naan po jedan, s obje strane.

Indijska kuhinja obiluje aromama i začinima poput kumina, korijandera, đumbira, kardamoma, kurkume i čilija, koji ne samo da obogaćuju jelo, već imaju i blagotvorno djelovanje na zdravlje. Uz raznovrsne žitarice, mahunarke, povrće, jogurt, meso i ribe, ova kuhinja nudi bogatstvo ukusa koje će oplemeniti svaku trpezu.

 

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba