Indijska jela karakterišu jaki okusi, svježe povrće, začini i jednostavna priprema. Jedno od najpoznatijih jela koje se često poslužuje uz glavna jela je naan, tradicionalni indijski hljeb.
Naan – indijski hljeb
Sastojci:
- 500 g brašna
- 2,5 dl vode
- 6 kašika jogurta
- 2 supene kašike suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike putera
- 1 jaje
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte kvasac, vodu i šećer, pa ostavite 5 minuta da se zapjeni. Dodajte brašno, so, puter, jogurt i jaje, pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da naraste dok se ne udvostruči. Od tijesta oblikujte 8 kuglica i razvaljajte ih u ovalni oblik. Tavu dobro zagrijte, premažite maslacem i pecite naan po jedan, s obje strane.
Indijska kuhinja obiluje aromama i začinima poput kumina, korijandera, đumbira, kardamoma, kurkume i čilija, koji ne samo da obogaćuju jelo, već imaju i blagotvorno djelovanje na zdravlje. Uz raznovrsne žitarice, mahunarke, povrće, jogurt, meso i ribe, ova kuhinja nudi bogatstvo ukusa koje će oplemeniti svaku trpezu.