Najbolji recept za kompot od šljiva – probajte ga već danas!
Ovaj osvježavajući napitak jednostavan je za pripremu, a istovremeno čuva bogatstvo prirodnog ukusa i mirisa ploda.
Za pripremu vam trebaju zrele, ali čvrste šljive
Prvo ih dobro operite, odstranite peteljke i izbockajte svaku šljivu iglom – ovaj korak omogućava da se ukus i aroma bolje prožmu tokom kuhanja. U tegle dodajte i nekoliko klinčića te štapić cimeta, koji će kompotu dati prepoznatljiv začinski miris.
Sirup pripremite tako što ćete na jednu litru vode dodati između 250 i 500 grama šećera, zavisno od toga koliko želite da kompot bude sladak. Sirup skuhajte, a potom ga ostavite da se ohladi. Hladnim sirupom prelijte šljive u teglama, dobro ih zatvorite i kuhajte na pari 15 minuta na temperaturi od oko 90 stepeni.
Rezultat je savršeno očuvan, aromatičan kompot koji možete služiti kao osvježavajući napitak ili koristiti kao dodatak kolačima i poslasticama. Kompot od šljiva je prava mala poslastica, podsjetnik na stare običaje i domaću trpezu.
Isprobajte recept i unesite malo tradicije i domaće topline u svoju kuhinju!