Napravite ukusno varivo od karfiola s dodatkom kremastog naribanog sira
Nemojte bacati stapke od karfiola i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.
Sastojci
- 700 ml pilećeg temeljca
- 500 ml mlijeka
- 200 g naribane gaude
- 45 g maslaca
- 20 g brašna
- 1 manja glavica karfiola
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- so i biber po želji
Priprema
Operite karfiol i narežite je na manje cvjetove. Stavite da se kuha u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera. Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, so i biber po želji. Promiješajte sve zajedno. Postepeno ulijte toplo mlijeko.
Miješajte smjesu kuhačom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute. U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.
Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa karfiolom. Poslužite varivo toplo uz krišku hljeba. Po želji možete dodati i malo čili praha.