Ručak spreman za 20 minuta

Napravite ukusno varivo od karfiola s dodatkom kremastog naribanog sira

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Kuhanje karfiola i ostalog povrća zahtijevat će oko 15 minuta, dok istovremeno možete pripremiti kremastu komponentu variva od putera, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.

Nemojte bacati stapke od karfiola i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.

Sastojci

  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g naribane gaude
  • 45 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • so i biber po želji

Priprema

Operite karfiol i narežite je na manje cvjetove. Stavite da se kuha u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera. Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, so i biber po želji. Promiješajte sve zajedno. Postepeno ulijte toplo mlijeko.

Miješajte smjesu kuhačom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute. U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.

Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa karfiolom. Poslužite varivo toplo uz krišku hljeba. Po želji možete dodati i malo čili praha.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba