Ljubitelji kombinacije naranče i čokolade, na pravom ste mjestu jer vam donosimo recept za osvježavajuću tortu od naranče. Idealna za sunčano poslijepodne, ova torta jednostavna je za pripremu i savršenog proljetnog okusa.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike vrele vode
- 2 kašike brašna
- 3 kašike kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Preljev za biskvit
- 100 ml soka od narandže
- kašika arome narandže
Ganaž
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 g čokolade za kuhanje
Krema
- 600 ml soka narandže
- 2 vrećice puding od vanilije
- 2 kašike šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g krem sira
Žele
- 200 ml soka narandže
- 2 kašike šećera
- 1.5 vrećica želatine
Priprema
Za biskvit umutiti bjelanjke i ostaviti sa strane. Žumanjke umutiti sa šećerom,dodati vodu,suhe sastojke i na kraju špatulom lagano umiješati bjelanjke. Izliti tijesto u kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
Za ganaž nasjeckati sitno čokoladu za kuhanje. Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade. Ostaviti par minuta i potom promiješati da se sve poveže. Sačekati da se ganaž malo prohladi. Biskvit ostaviti u kalupu, zaliti sa sokom i preko preliti ganaž .Ostaviti u frižider na dva sata da se stegne.