recept za sok od dunje

Ne bacajte dunje! Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Jesen je pravo vrijeme za uživanje u dunjama – mirisnim, zdravim i zaboravljeno moćnim voćem naših nana. 

Ako još niste probali domaći sok od dunje, sada je idealna prilika. Ovaj recept je jednostavan, ne sadrži konzervanse i savršeno čuva okus i miris dunje tokom cijele godine.

Potrebni sastojci:

  • 5 kg zrelih dunja
  • 600 g šećera
  • 1 limun
  • Malo cimeta (po želji)

Priprema:

1. Priprema dunja

Dunje prvo dobro obrišite suhim, čistim ubrusom kako biste uklonili dlačice sa kore. Potom ih operite, narežite na manje komade ili grubo naribajte. Stavite ih u veću, čistu posudu. Pospite šećerom, dodajte sok od jednog limuna i promiješajte. Pokrijte čistom krpom i ostavite na hladnom mjestu da odstoji oko dva sata.

2. Cijeđenje soka

Nakon što su dunje odstajale, prebacite ih u uložak sokovnika. Po želji, dodajte komadić kore cimeta za dodatni miris i aromu. Pokrenite proces i pustite da se sok lagano cijedi i pasira.

3. Punjenje boca

Dobiveni sok, dok je još topao, odmah sipajte u prethodno sterilisane i zagrijane staklene boce. Zatvorite ih hermetički. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Osim što je preukusan, domaći sok od dunje je i izuzetno zdrav. Pomaže kod probavnih tegoba, jača imunitet i blagotvoran je za respiratorni sistem. Bez vještačkih dodataka i konzervansa – samo čista priroda u boci!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba