Najbolje od svega je što krompir-pire možete da iskoristite za vegetarijansku ili za mrsnu varijantu s mesom, u zavisnosti od toga šta jedete.
U pitanju su gnijezda od pire krompira, koja se pune šunkom ili gljivama.
Za početak pripremite punjenje. Ukoliko pravite fil od gljiva, operite 400 grama šampinjona, isijecite i ubacite u tavu na srednju vatru. Poslije par minuta dodajte pola sjeckanog crnog luka, jednu rendanu mrkvu, par kašika pavlake i omiljene začine.
Pržite mješavinu povrća i gljiva 7 minuta. Dok se smjesa kuha, formirajte nekoliko gnijezda od pire krompira koji vam je ostao od prethodnog dana, prenosi b92.net
Uzmite pleh, prekrijte ga papirom za pečenje i premažite uljem, pa poslažite gnijezda od pire krompira. U svakom gnijezdu napravite udubljenje u koje ćete staviti zagrijanu mješavinu povrća i gljiva. Pecite 20 minuta na 180 stepeni i dobićete pravi specijalitet!
Slično možete da uradite i sa šunkom ili pak s mljevenim mesom, samo ih ubacite i propržite koliko je potrebno.