Ne morate u restoran da biste jeli Cordon bleu: Napravite ga kod kuće
Sastojci:
450 g mljevenog pilećeg mesa
80 g blanširanog bademovog brašna
½ kašičice soli
½ kašičice bijelog luka u prahu
½ kašičice luka u prahu
1 jaje, lagano umućeno
170 g šunke, isječene na jednake komade
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika putera
180 ml pilećeg bujona
1 kašičica senfa
120 ml pavlake za kuvanje
240 ml sjeckanog kačkavalja
1 prstohvat bibera
2 kašike mljevenog svježeg peršuna
Recept za Cordon bleu kuglice:
Kako biste napravili Cordon bleu kuglice, pomiješajte piletinu, bademovo brašno, so, bijeli luk u prahu, luk u prahu i jaje u posudi. Napravite kuglicu od većeg prstohvata pileće mješavine, i to oko kocke šunke, pa stavite na tanjir. Ponovite sa preostalom mješavinom piletine i šunkom, dok ne napravite ukupno 20 kuglica.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na jačoj vatri. Pržite kuglice sa jedne strane 3 minuta, okrenite i pržite još 3-4 minuta. Prebacite ćufte na tanjir.
Vratite tavu na srednju vatru i istopite puter. Umutiti pileći bujon i senf, ostavite da krčka 3 do 4 minuta. Umiješajte pavlaku za kuhanje i umutite dok sos ne počne da ključa. Dodajte kačkavalj, dok se potpuno ne rastopi.
Vratite kuglice u tavu i dinstajte dok se sos malo ne zgusne, 3 do 4 minuta. Začinite biberom i peršunom. Servirajte odmah. Sos će se dodatno zgusnuti kada se ohladi.