savršeno mekano

Nije vam potrebna marinada: Ovaj sastojak još bolje omekšava meso

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Marinada daje savršen ukus, ali ukoliko niste znali, postoji još jedan sastojak koji će dodatno omekšati meso i dati mu fantastičan ukus.

Ako želite da postignete da vam meso bude savršeno mekano, a ne žilavo – potreban vam je kivi.

Svima se bar jednom desilo da meso koje smo pripremili nije ispalo mekano, već žilavo i da nam u tome nije pomoglo ni mariniranje.

Ako želite da vam se parče svinjskog ili junećeg mesa koje ste pripremili topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kojem će meso biti izuzetno mekano. Sve što je potrebno da uradite jeste da obložite meso kriškama kivija i ostavite ga tako da odstoji neko vrijeme prije pripreme, poput mariniranja.

Kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono postaje vrlo meko.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali, i na kraju dodajte na kriške izrezan kivi nekih sat, dva prije pripreme. Također, važno je da vam meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme.

Sličan efekat na meso ima i ananas, pa umjesto kivija možete koristiti i ovu tropsku voćku.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba