Ako želite da postignete da vam meso bude savršeno mekano, a ne žilavo – potreban vam je kivi.
Svima se bar jednom desilo da meso koje smo pripremili nije ispalo mekano, već žilavo i da nam u tome nije pomoglo ni mariniranje.
Ako želite da vam se parče svinjskog ili junećeg mesa koje ste pripremili topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kojem će meso biti izuzetno mekano. Sve što je potrebno da uradite jeste da obložite meso kriškama kivija i ostavite ga tako da odstoji neko vrijeme prije pripreme, poput mariniranja.
Kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono postaje vrlo meko.
Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali, i na kraju dodajte na kriške izrezan kivi nekih sat, dva prije pripreme. Također, važno je da vam meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme.
Sličan efekat na meso ima i ananas, pa umjesto kivija možete koristiti i ovu tropsku voćku.