Sastojci
1 šolja grčkog jogurta
1 šolja brašna
1 jaje
susam
Priprema
Prije svega zagrijte dobro rernu. Veći pleh obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
U posudu sipajte brašno i jogurt i dobro promješajte. Jako je važno da pokušate da ocjedite grčki jogurt i da ne bude mnogo “vodenast” već samo da uzmete čisto njega.
Ukoliko bude previše tečnosti, tijesto će biti vlažno, prenosi Azra.ba
Prebacite tijesto na radnu površinu i podijelite na četiri ili više jufkica u zavisnosti koliko velike đevreke želite da napravite. Svaku jufkicu rastegnite u valjak debljine koje želite, pa krajeve valjka spojite tako da dobijete oblik kruga, odnosno đevreka. Stisnite malo te krajeve da se prilikom pečenja ne bi otvorili.
Ponovite sve isto sa ostatkom tijesta i poredajte u spreman pleh. Po želji ih možete premazati jajetom i susamom. Pecite ih oko 20 do 25 minuta na 180 stepeni, pa onda još dva minuta na 200 stepeni. Ostavite malo da se ohlade i spremni su za jelo.