jednostavan recept

Pamuk kiflice: Meke kao duša i idealne za svaku priliku

Autor: Žene.ba
Foto: Pinterest
Ako ste u potrazi za kiflicama koje ostaju mekane i danima, ne suše se i ne mrve, već se tope u ustima, ovaj recept vrijedi sačuvati.

Pamuk kiflice su svoje ime dobile s razlogom, tekstura im je tako nježna i mekana da podsjećaju na pamuk. Idealne su za doručak, užinu, poslužiti gostima, ponijeti na put ili ih jednostavno pripremiti kad poželite nešto domaće i ukusno.

Sastojci:

  • 900 g brašna (tip 500)
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 2 jaja
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 180 ml ulja
  • 1 kašika šećera (za slatku varijantu – staviti 2 kašike)
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, ulje, bjelanca (žumanca sačuvajte za premaz), kašiku šećera i kvasac. Promiješajte pa postepeno dodajte dio brašna i so. Tijesto mijesite, dodajući ostatak brašna, dok ne dobijete mekano i podatno tijesto.

Izvadite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko izradite rukama i vratite u nauljenu posudu. Pokrijte najlonom ili čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste. oko 1,5 do 2 sata.

Naraslo tijesto prebacite na radnu površinu, podijelite na manje komade i svaki razvaljajte u oblik pravougaonika ili kruga. Punite ih po želji – sirom, marmeladom, eurokremom, makom ili ostavite prazne.

Umotajte kiflice u oblik polumjeseca i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumancetom i po želji pospite susamom, kimom ili krupnom soli.

Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 °C oko 20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba