Recept iz prošlosti

Porodična tradicija stara 2.000 godina: Minestrone iz srca antičkog Rima

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Među omiljenim jelima širom svijeta nalazi se talijanski minestrone – bogata juha od povrća, idealna kada želite malo odmoriti od teških okusa.

Minestrone u Italiji uživa kultni status, a arheolozi su otkrili da su ga stanovnici Pompeja jeli još prije dvije hiljade godina. Tada je to bila jednostavna, siromašna supa pripremana od ostataka povrća i raznih dostupnih namirnica. Ime dolazi od riječi „minestra“ ili „maneštra“, što znači nešto što se dijeli i poslužuje.

Oduvijek je minestrone bio porodično jelo koje okuplja ljude za stolom. Kuhan u velikom loncu, dijelio se svima s istom kašikom – znak zajedništva i topline koji se i danas njeguje u talijanskim domovima.

Priprema je jednostavna i prilagođava se onome što imate

Od 18. stoljeća minestrone je prerastao iz jela od ostataka u recept poznat kakav danas poznajemo. Često se služi kao predjelo, ali može biti i lagani glavni obrok. Obiluje vlaknima i vitaminima jer sadrži raznovrsno povrće – korjenasto povrće, tikvice, papriku, grašak, grah i još mnogo toga.

U originalnom receptu se koristi i slanina, ali možete je zamijeniti kockicama pilećih prsa ili je preskočiti ako želite laganiju verziju. Također, ako preferirate manje masnu supu, možete izostaviti dinstanje luka i povrće samo skuhati s začinima.

Na Sardiniji, jednom od poznatih „plavih zona“ gdje ljudi žive najduže, minestrone se redovno jede i smatra se hranom dugovječnosti.

Recept za Minestrone supu

Sastojke i količine slobodno prilagodite prema raspoloživom povrću i sezoni. Brokula, cvjetača, mladi grah ili grašak su odlične opcije za varijacije.

Sastojci za 4 osobe

  • 50 g slanine ili pancete, sitno narezane
  • Pola glavice luka
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • Korijen peršuna
  • 2 tikvice
  • 100 g korijena celera (oko pola glavice)
  • 1 konzerva sjeckanih pelata (rajčica)
  • 50 g sitne tjestenine
  • 500 ml vode ili temeljca
  • Sol, papar, bosiljak
  • Nekoliko listova peršina
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema

  • Operite i narežite povrće na male kockice.
  • Na tavi ispržite slaninu dok ne postane hrskava, zatim je izvadite iz lonca.
  • U lonac dodajte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne omekša.
  • Dodajte ostalo povrće i dobro promiješajte. Prelijte vodom ili temeljcem da prekrije povrće.
  • Nakon 15 minuta ubacite tjesteninu i kuhajte još 10 minuta.
  • Vratite u lonac preprženu slaninu i dodajte sjeckane pelate (možete koristiti i koncentrat ili svjež paradajz).
  • Posolite, popaprite i dodajte bosiljak te ostale začine po želji. Kuhajte još 5 minuta.
  • Poslužite toplo, po želji uz malo ribanog parmezana u tanjuru.


Uživajte u toploj, zdravoj i ukusnoj juhi koja spaja tradiciju i zdrav način prehrane!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba