Tajna najboljih paprika

Punjene paprike: Okus doma koji ne izlazi iz mode

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Miris punjenih paprika koji se širi iz kuhinje znak je da se sprema nešto posebno. Ovo tradicionalno jelo, prisutno na trpezama širom Bosne i Hercegovine, simbol je porodične topline, domaće kuhinje i jednostavnih sastojaka koji u pravim rukama postaju čista čarolija.

Bez obzira na to volite li ih klasično kuhane u paradajz-sosu, zapečene u rerni, sa mesom i rižom ili bez mesa – jedno je sigurno: punjene paprike su jelo kojem se svi rado vraćamo.

Porijeklo i varijacije

Punjene paprike imaju dugu tradiciju u balkanskoj kuhinji, a svaka regija daje svoj pečat ovom jelu. U Bosni se najčešće pune mješavinom mljevene junetine uz dodatak luka, riže, začina i obavezno – paradajz-sosa. Domaćice nerijetko dodaju i peršun, bijeli luk, pa čak i prstohvat domaće suhe paprike radi dodatnog okusa.

Svaka kuća ima svoju verziju, ali ono što ostaje isto jeste to da se ovo jelo sprema s ljubavlju – i jede s apetitom.

Savršena paprika? Ima i tu tajni

Idealna paprika za punjenje je srednje veličine, čvrsta i slatka. Zelene paprike daju specifičnu aromu, ali sve više se koriste i žute i crvene, zbog blagog i slatkastog okusa. Paprike se ne pune do kraja – ostavlja se prostora jer riža tokom kuhanja nabubri. Tako se izbjegava pucanje i zadržava lijep oblik.

Dobar paradajz-sos je ključan

Najbolji je domaći – kuhan od zrelih rajčica s malo šećera, soli i začina. U sos se često dodaje i kašika brašna ili gustina razmućenog u vodi, da bi se dobila prava gustoća.

Jelo za sve generacije

Punjene paprike su jelo koje rado jedu i djeca i odrasli. Poslužuju se najčešće s pire krompirom, ali odlične su i uz krišku hljeba, kašiku kiselog vrhnja ili čak uz palentu. Mogu se pripremiti unaprijed i zamrznuti, što ih čini praktičnim izborom za zauzete dane.

Zamrznuti pa uživati kad god poželite

Ako napravite veću količinu, punjene paprike se mogu uspješno zamrznuti. Samo ih pustite da se ohlade, spakujte u posude i stavite u zamrzivač. Prije posluživanja ih lagano odmrznite i podgrijte u sosu. Okus ostaje gotovo nepromijenjen, a vrijeme pripreme se prepolovi.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba