Kremasta banana savršeno se slaže s bogatstvom sira, a lisnate kore dodaju hrskavost. Ovo je jednostavan način da uživate u potpuno neobičnoj kombinaciji okusa koja će sigurno iznenaditi vaše nepce.
Sastojci:
2 zrele banane
150 g krem sira (najbolje neslanog)
100 g sira po izboru (može biti mozzarella ili feta)
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica meda
1 kašičica cimeta
1 paket gotovih lisnatih kora
1 jaje (za premazivanje)
Prstohvat soli (ako koristite slani sir, nemojte pretjerivati)
Priprema:
Priprema nadjeva: Oljuštite banane i izgnječite ih u pire u zdjeli. Dodajte krem sir, vanilin šećer, med i cimet. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka.
Priprema sira: Sir po vašem izboru (mozzarella ili feta) sitno isjeckajte i dodajte u smjesu od banane. Ako volite slađe varijante, možete dodati još malo meda ili čak šaku grožđica. Po želji, dodajte prstohvat soli.
Slaganje pite: Na radnoj površini razvucite lisnate kore i premažite ih tankim slojem otopljenog maslaca ili ulja. Stavite jednu koru na sredinu i premažite je smjesom od banana i sira. Preko nje stavite još jednu koru i ponovite postupak dok ne iskoristite sve kore. Na kraju, oblikujte pitu i premažite je umućenim jajetom za lijepu zlatno-smeđu boju.
Pečenje: Stavite pitu u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20-25 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Posluživanje: Kada pita bude gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Zarežite je u trokute i poslužite.
Savjeti:
- Ako želite, možete dodati i nekoliko kockica čokolade za dodatnu slatkoću.
- Ako volite još bogatiji okus, možete dodati malo neslanog krem sira ili čak rikotu za puniji nadjev.
- Ova pita može se poslužiti kao doručak, užina ili čak desert.