U nastavku donosimo jednostavan recept za klasični umak od vanilije koji će postati nezaobilazan dio vaše slatke kuhinje.
Umak od vanilije - sastojci:
500 ml mlijeka
3 žumanjka
100 g šećera
1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
1 žlica gustina
Umak od vanilije - priprema:
U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte štapić vanilije kojeg ste prerezali po dužini. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga kasnije, u ohlađeni umak.
U posebnoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica.
Kada mlijeko zahuka, maknite ga s vatre i polako ulijte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Ova tehnika spriječit će da se žumanjci zgrušaju.
Smjesu vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Pazite da ne zakuha, jer bi se umak mogao zgrušati.
Kad postigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i procijedite ga kroz fino cjedilo kako bi bio potpuno gladak. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada i promiješajte.
Umak ohladite i poslužite topao ili hladan uz omiljene deserte.
Ovako pripremljeni recept možete poslužiti uz brojne kolače, kao što je domaća bavarska štrudla s jabukama, a ako pravite palačinke mekane kao duša, umak će ih dodatno obogatiti.
Ako tražite recepte za kolače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku pronađite još recepata koje možete poslužiti uz ovaj umak.