spreman za 10 minuta

Recept za domaći umak od vanilije

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Jedan od najfinijih dodataka desertima je umak od vanilije, kremast i bogatog okusa, savršen uz voće, palačinke, kolače ili čak kao preljev za sladoled.

U nastavku donosimo jednostavan recept za klasični umak od vanilije koji će postati nezaobilazan dio vaše slatke kuhinje.

Umak od vanilije - sastojci:

500 ml mlijeka

3 žumanjka

100 g šećera

1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)

1 žlica gustina

Umak od vanilije - priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte štapić vanilije kojeg ste prerezali po dužini. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga kasnije, u ohlađeni umak.

U posebnoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica.

Kada mlijeko zahuka, maknite ga s vatre i polako ulijte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Ova tehnika spriječit će da se žumanjci zgrušaju.

Smjesu vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Pazite da ne zakuha, jer bi se umak mogao zgrušati.

Kad postigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i procijedite ga kroz fino cjedilo kako bi bio potpuno gladak. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada i promiješajte.

Umak ohladite i poslužite topao ili hladan uz omiljene deserte.

Ovako pripremljeni recept možete poslužiti uz brojne kolače, kao što je domaća bavarska štrudla s jabukama, a ako pravite palačinke mekane kao duša, umak će ih dodatno obogatiti.

Ako tražite recepte za kolače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku pronađite još recepata koje možete poslužiti uz ovaj umak.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba