Tradicionalna receptura

Recept za pripremu ukusnih krofni

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Krofna je slatki kolač od dizanog tijesta i ostavština je Austro-Ugarske. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili čokolade, a ukrašava se šećerom u prahu.

Sastojci

  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 kašike ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 1 l ulja za prženje krofni

Priprema

Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte kašiku šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.

U jednoj većoj posudi umutite jaje, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.

Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Sada razvaljajte na debljinu od 1 cm.

Okruglom čašom izrežite krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krofne. Ostavite da se dižu na toplom oko 10 minuta..

Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije pa smanjite temperaturu samo da održava toplotu.

Uzmete krofnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ukrasite ih po želji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba