Domaći recept

Rustikalni jesenji kuglof s jabukama, bademima i čokoladom

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Miris pečenih jabuka, cimeta i čokolade ono je što jesen čini posebnom.

A kada se ti mirisi spoje u jednom desertu, dobijemo pravi komad topline – rustikalni jesenji kuglof.

Ovaj jednostavni, a raskošni recept spaja sočne jabuke, hrskave bademe i tamnu čokoladu, dok cimet dodaje neodoljivu aromu.

Savršen je za popodne uz kafu, za porodična druženja ili kao slatka nagrada nakon hladnog, maglovitog dana.

Sastojci za 4 osobe

Za kuglof:

  • 4 jaja
  • 230 g kristal šećera
  • 115 g maslaca
  • 2 kašike mlijeka
  • 1 jabuka + 2 kašike vode (izmiksati u kašicu)
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 cimet šećer 
  • 1 prašak za pecivo
  • 350 g pšeničnog glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g grubo nasjeckanih badema
  • 100 g nasjeckane tamne čokolade (ili čokoladnih kapljica)
  • 2 jabuke, nasjeckane na sitne kockice

Za glazuru:

  • 60 g tamne čokolade za kuhanje
  • 0,6 dl slatkog vrhnja 

Priprema

Priprema kalupa:

Kalup za kuglof dobro premažite maslacem, ne zaboravljajući sredinu, pa pospite brašnom.
Zagrijte rernu na 170–180 °C.

Priprema sastojaka:

Bademe stavite u vrećicu i batom ih usitnite u krupnije komadiće.
Čokoladu nasjeckajte na kockice, a dvije jabuke ogulite i narežite na sitne kocke.
Jednu jabuku izmiksajte s dvije kašike vode da dobijete glatku kašicu.

Miješanje smjese:

U većoj posudi miksajte jaja, šećer, maslac i mlijeko dok ne postanu pjenasti.
Dodajte vanilin i cimet šećer, zatim kašicu od jabuke. Umiješajte prašak za pecivo, brašno i prstohvat soli – sve dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.

Dodavanje dodataka:

Drvenom kašikom ili špatulom lagano umiješajte nasjeckane bademe, čokoladu i kockice jabuka.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup i poravnajte površinu.

Pečenje:

Pecite 30–40 minuta, dok kuglof ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kuglof je gotov.
Ostavite ga 15 minuta u kalupu, zatim pažljivo preokrenite na rešetku da se potpuno ohladi.

Glazura:

Na pari otopite čokoladu u vrhnju za šlag, miješajući dok ne postane glatka i sjajna.
Prelijte kuglof, pustite da se lagano slije niz rubove, a zatim po želji pospite samljevenim bademima, orasima ili bučinim sjemenkama.

Umjesto badema možete koristiti orahe, lješnjake ili kombinaciju.

Ako volite jači okus cimeta, dodajte pola kašičice mljevenog cimeta u smjesu.

Kuglof je još bolji sljedeći dan, kada se svi okusi prožmu i kolač postane još sočniji.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba