Pripremite s nama!

Savršen spoj Dalmacije: Tuna s pečenim krompirom u maslacu

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Ako želite okusiti pravi komadić Dalmacije, nema boljeg načina od jednostavnog, ali izuzetno ukusnog jela koje spaja svježu tunu s bogatstvom pečenog krompira u maslacu.

Jelo nosi sve karakteristike dalmatinske kuhinje – jednostavnost, kvaliteta i nevjerovatna aroma koja dolazi iz svježih sastojaka.

Sastojci:

  • 2 fileta svježe tune (oko 150-200 g svaki)
  • 4-5 srednje velikih krumpira
  • 2 kašike maslaca
  • 1-2 čehna bijelog luka (po želji)
  • Svježi ružmarin
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
  • Limun (po želji za serviranje)

Priprema:

1. Za početak, ogulite krompire i narežite ih na tanke kriške. Stavite ih u posudu s hladnom vodom na 10 minuta kako biste uklonili višak škroba, a zatim ih ocijedite.

2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri, a potom dodajte krompir. Posolite i popaprite po ukusu.

Preko krompira stavite kašiku maslaca i nekoliko grančica svježeg ružmarina, te sve lagano pržite dok krompir ne postane zlatno-smeđi i hrskav.

3. Na drugoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, a kada postane vruće, dodajte filete tune. Pržite tunu oko 2-3 minute sa svake strane za srednje pečenu teksturu (ako želite tunu dobro pečenu, produžite vrijeme prženja).

Dodajte so, biber i nasjeckani bijeli luk za dodatnu aromu.

4. Kada su krompiri pečeni, poslužite ih uz filete tune. Preko svega možete dodati malo maslaca za dodatnu kremoznost i nekoliko kapi limunovog soka za svježinu.

Specijalitet je najbolje poslužiti uz čašu dobrog dalmatinskog vina, poput Plavca malog, koji će savršeno upotpuniti bogatstvo okusa.

Tuna sa pečenim krompirom s maslacem istovremeno je jednostavna i raskošna, baš kao što je i dalmatinska kuhinja. Uživajte u svakom zalogaju!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba