Ova supa od paradajza i crvene paprike slavi upravo to – slatkoću sunčanog paradajza i blago dimljenu aromu pečene paprike, u savršenoj harmoniji s aromatičnim začinima i maslinovim uljem vrhunske kvalitete.
Sastojci:
- 800 g zrelog paradajza
- 2 crvene paprike, pečene i oguljene
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 čehna bijelog luka, blago zdrobljena
- 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 500 ml kvalitetnog povrtnog temeljca
- So i svježe mljeveni crni biber
- Svježi listovi bosiljka za dekoraciju i dodatni miris
Priprema
Na laganoj vatri, maslinovo ulje zagrijte i u njemu pažljivo prodinstajte luk i bijeli luk dok ne postanu prozirni i blago zlatni, pazeći da ne zagore. Dodajte komade sočnog paradajza i pečene paprike, pustite da se njihovi okusi spoje u savršen spoj.
Ulijte povrtni temeljac i pustite da supa lagano kuha 20 minuta, dozvoljavajući svakom sastojku da pusti svoju esenciju.
Kad se okusi prožmu, supu pažljivo izmiksajte do glatke, baršunaste teksture. Začinite solju i svježe mljevenim biberom, prilagodite okus vlastitim željama. Poslužite toplo, uz pažljivo položene listiće bosiljka i nekoliko kapi izvrsnog maslinovog ulja.
Svaki gutljaj donosi dah mediteranskog ljeta – sunce, zemlju i miris začinskog bilja. Poslužite je uz svježe pečeni hljeb ili tanko narezano suho meso za potpuni doživljaj.
Prijatno!