Lagano, brzo i neodoljivo

Savršeno kremaste pečene paprike – recept koji morate probati

Autor: Žene.ba
Foto: Coolinarka
Pečene paprike s vrhnjem jednostavno su i ukusno jelo koje osvaja svojom aromom i kremastim umakom – savršeno za brzi ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 4 svježe žute paprike (ili crvene rog paprike)
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/3 kašičice papra
  • 150–200 ml vrhnja za kuhanje
  • Suncokretovo ulje

Priprema:

1. Pečenje paprika:

Operite i osušite paprike. Skratite peteljke tako da ne probiju papriku.
U dubljoj tavi zagrijte suncokretovo ulje i pržite paprike poklopljene na srednje jakoj vatri, povremeno ih okrećući.
Prilikom okretanja pazite da paprike ne probodete kako sok ne bi iscijedio. Kad skidate poklopac, sačekajte par sekundi da ulje prestane cvrčati.
Kad paprike porumene sa svih strana, izvadite ih u zdjelu, poklopite i ostavite da se ohlade – tako će se lakše guliti.

2. Čišćenje paprika:

Držite papriku iznad male zdjelice, probušite donju stranu i iscijedite sok (sačuvajte ga).
Ogulite paprike, prerežite ih na pola i očistite od sjemenki.

3. Priprema umaka:

U istoj tavi popržite bijeli luk narezan na kolutiće dok ne zamiriše i lagano porumeni.
Dodajte sačuvani sok od paprika, vrhnje za kuhanje, sol i papar. Dobro promiješajte.
Složite paprike u tavu prerezanom stranom prema gore i prelijte ih umakom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Povremeno promiješajte umak kako ne bi zagorio.

4. Posluživanje:

Poslužite paprike kao prilog uz pečeno meso i krompir ili kao lagano samostalno jelo s hljebom.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba