Bromisu je spoj bogatstva čokoladnog ukusa s profinjenom aromom espresa i kremastog maskarponea - sočni brauni s dodatkom espresa, prekriven kremom inspirisanom tiramisuom, a sve posuto kakaom u prahu, pravi je raj za nepce.
Ova poslastica idealna je za posebne prilike ili kad jednostavno želite počastiti sebe i svoje bližnje ovim desertom.
Sastojci:
Za brownie bazu:
227 g maslaca
400 g tamne čokolade
60 g nezaslađenog kakaoa u prahu
120 g brašna
5 jaja
140 g smeđeg šećera
200 g bijelog šećera
1 kašičica soli
1 kašika ekstrakta vanilije
1 kašika instant espreso kafe u prahu
Za tiramisu kremu:
230 g maskarpone sira
240 ml slatke pavlake
50 g šećera
prstohvat soli
1 kašika paste od vanilije
1 kašika instant espreso kafe u prahu
Za posipanje:
3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu
Priprema:
Priprema brauni baze:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Namastite i obložite pleh pek-papirom. Na laganoj vatri otopite maslac u loncu, zatim umiješajte čokoladu dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Ostavite da se ohladi. Prosijte brašno, kakao i espreso kafu u prahu u zdjelu. U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, šećere, so i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i gusta (četiri do pet minuta). Lagano umiješajte ohlađenu čokoladnu smjesu u jaja. Dodajte suve sastojke i pažljivo promiješajte dok se sve ne sjedini. Tijesto sipajte u pleh, poravnajte i pecite 25 minuta, dok vrh ne postane lagano napuknut i mekan na dodir. Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema tiramisu kreme:
U zdjeli umutite maskarpone i slatku pavlaku dok ne postanu glatki (oko 30 sekundi). Dodajte šećer, so, pastu od vanilije i espreso kafu u prahu, te nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta, najviše dva minuta.
Sastavljanje:
Ohlađeni brauni premažite tiramisu kremom. Pomoću finog sita pospite kakao prah po vrhu. Narežite na komade i poslužite odmah ili čuvajte u frižideru do posluživanja.