recept

Spoj dva popularna deserta: Bromisu - nova slatka fantazija

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Ako volite brownie i tiramisu, onda je bromisu - nova slatka fantaziju koja spaja oba deserta, prava poslastica za vas.

Bromisu je spoj bogatstva čokoladnog ukusa s profinjenom aromom espresa i kremastog maskarponea - sočni brauni s dodatkom espresa, prekriven kremom inspirisanom tiramisuom, a sve posuto kakaom u prahu, pravi je raj za nepce.

Ova poslastica idealna je za posebne prilike ili kad jednostavno želite počastiti sebe i svoje bližnje ovim desertom.

Sastojci:
Za brownie bazu:

227 g maslaca

400 g tamne čokolade

60 g nezaslađenog kakaoa u prahu

120 g brašna

5 jaja

140 g smeđeg šećera

200 g bijelog šećera

1 kašičica soli

1 kašika ekstrakta vanilije

1 kašika instant espreso kafe u prahu

Za tiramisu kremu:

230 g maskarpone sira

240 ml slatke pavlake

50 g šećera

prstohvat soli

1 kašika paste od vanilije

1 kašika instant espreso kafe u prahu

Za posipanje:

3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu

Priprema:
Priprema brauni baze:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Namastite i obložite pleh pek-papirom. Na laganoj vatri otopite maslac u loncu, zatim umiješajte čokoladu dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Ostavite da se ohladi. Prosijte brašno, kakao i espreso kafu u prahu u zdjelu. U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, šećere, so i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i gusta (četiri do pet minuta). Lagano umiješajte ohlađenu čokoladnu smjesu u jaja. Dodajte suve sastojke i pažljivo promiješajte dok se sve ne sjedini. Tijesto sipajte u pleh, poravnajte i pecite 25 minuta, dok vrh ne postane lagano napuknut i mekan na dodir. Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema tiramisu kreme:

U zdjeli umutite maskarpone i slatku pavlaku dok ne postanu glatki (oko 30 sekundi). Dodajte šećer, so, pastu od vanilije i espreso kafu u prahu, te nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta, najviše dva minuta.

Sastavljanje:

Ohlađeni brauni premažite tiramisu kremom.  Pomoću finog sita pospite kakao prah po vrhu. Narežite na komade i poslužite odmah ili čuvajte u frižideru do posluživanja.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba