recept

Torta od kestena bez glutena, talijanski jesenski klasik

Autor: Žene.ba
FOTO: Freepik
Ako ne volite preslatke slastice, ova torta, specijalitet sjeverne Italije, gotovo je slana, aromatizirana ružmarinom i pinjolima, a slatkoću joj daju grožđice. Kestenovo brašno sklono je zgrušavanju pa ga obavezno treba prosijati.

Ovaj recept je dio Grandmother Projecta, Brooke Siem, tokom kojeg se povezala s bakama širom svijeta, piše Eating Well.

Sastojci:

2 kašike suhih krušnih mrvica
½ šoljice grožđica
4 ½ šoljice tople vode, trebat će vam u dva navrata pa najbolje podijeliti u dvije čaše 
4 šoljice kestenovog brašna (prosijte ga prije upotrebe)
1 kašika soli
¼ šoljice maslinovog ulja, plus 2
kašike
4 kašike pinjola, tostiranih, trebat će vam u dva navrata
2 kašike krupno nasjeckanog svježeg ružmarina

Priprema:

- Ugrijte rernu na 180 stepeni, a kalup za pečenje torte promjera 23 cm premažite uljem te pospite krušnim mrvicama.
- Grožđice stavite u malu zdjelu i prelijte s pola čaše tople vode. Pustite da nabubre deset minuta.
- Stavite kestenovo brašno i sol u posudu i zalijte s dvije čaše tople vode i 1/4 čaše ulja. Ocijedite grožđice i dodajte ih smjesi zajedno s dvije žlice pinjola i promiješajte.
- Tijesto će biti gusto, ali više tečno, poput otopljenog maslaca od kikirikija. Izlijte tijesto u kalup za pečenje. Pospite s ružmarinom i preostale dvije žlice pinjola te ih nježno utisnite u tijesto. Pospite s preostale dvije žlice ulja.
- Pecite tortu dok ne postane čvrsta, a njezina površina raspuknuta oko 35 do 40 minuta. Ohladite desetak minuta, zatim servirajte dok je kolač još topao.
- Na sobnoj temperaturi može stajati do četiri dana.

Kriška torte sadrži 194 kalorije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba