Spremno za tren

Tri brze i jednostavne ideje za zdrav ručak

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Kada smo u žurbi, pronalaženje vremena za pripremu zdravog obroka može biti izazov. Ali, to ne znači da moramo posegnuti za nezdravim opcijama. Uz malo kreativnosti i planiranja, možemo stvoriti ukusne i hranjive obroke koji su spremni za konzumaciju u trenu. Evo tri brze i jednostavne ideja za zdrav ručak koje će vas oduševiti.

Tortilje s piletinom i avokadom

Prepržite tanko narezane komade pilećeg mesa na tavi sa začinima po želji. Zagrijte tortilje na drugoj tavi ili u mikrovalnoj. Na svaku tortilju stavite sloj avokada, zatim dodajte prženu piletinu, svježe povrće poput salate, paradajza i paprike, te malo sira po želji. Zarolajte tortilje i uživajte u zdravom obroku.

Salata s tjesteninom, paprikama i sirom

Ova salata od tjestenine prepuna je hrskavog povrća, izdašnog tofua i sira, a idealno je jelo za obrok bez mesa. Priprema ne može biti jednostavnija, a ako to nije dovoljno dobar razlog da ju uvrstite među ideje za ručak preko sedmice– ima neodoljiv preljev sa senfom i limunom koji je savršeno kremast.

Sastojci

  • 350 g integralne tjestenine
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 2 paprike
  • 1 konzerva graška
  • 1 kiselo vrhnje
  • vezica mladog luka
  • 100 g sira
  • 50 g dimljenog tofua
  • med, so, biber, peršun

Priprema

Skuhajte tjesteninu pa je procijedite i ohladite.
Krastavce, paprike, mladi luk, sir i tofu izrežite na što manje kockice.
U vrlo velikoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, peršun, senf, limunov sok, med, so i biber dok se dobro ne sjedine. Ubacite tjesteninu, grašak, tofu, sir, paprike i mladi luk. Promiješajte, ohladi i zatim servirajte.

Pesto ravioli s brokulom i graškom

Nevjerovatno jednostavna vegetarijanska tjestenina s brokulom i graškom koja je savršen obrok.

Sastojci

  • 1 glavica brokule, narezana na male cvjetiće
  • 120 g smrznutog graška
  • par listova bosiljka
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 45 g narezanih badema, tostiranih
  • 25 g sitno ribanog parmezana
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 500 g raviola 

Priprema

Skuhajte glavicu brokule, narezanu na male cvjetiće i 120 g smrznutog graška, odmrznutog u loncu s kipućom vodom 2 minute ili dok ne postane svijetlozelen i omekša. Dobro ocijedite. Ostavite pola brokule.
Preostali dio brokule stavite u procesor hrane s listovima bosiljka, zgnječenim režnjem češnjaka, 45 g narezanih badema, tostiranih i 25 g sitno naribanog parmezana. Procesirajte dok se ne usitne. Dodajte 80 ml maslinovog ulja i miješajte dok gotovo ne postane glatko.
U međuvremenu skuhajte raviole od ricotte i špinata u velikom loncu s kipućom vodom prema uputama na pakovanju ili dok ne budu al dente. Dobro ocijedite.
Vratite tjesteninu u tavu dodajte drugi dio smjese s brokulom i polovicu pesta. Promiješajte da se sjedini.
Podijelite smjesu tjestenine u zdjelice za posluživanje. Prelijte preostalim pestom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba