Poseban šmek

Ukusan kolač od maka: Desert za svaku priliku

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Kolač od maka je jednostavan, a izuzetno ukusan desert koji svojim bogatstvom okusa i sočnošću oduševljava sve ljubitelje peciva.

Bogat mak daje ovom kolaču poseban šmek, dok kombinacija jednostavnih sastojaka čini pripremu brzim i lakim.

Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava.

Sastojci:

200 g mljevenog maka

200 g šećera

4 jaja

200 g brašna

1 prašak za pecivo

100 ml mlijeka

100 ml ulja

1 kašičica vanilin šećera

Prstohvat soli

Po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema

U velikoj posudi umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro sjediniti.

U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak. Polako dodavati suhe sastojke u mokre, mješajući lagano dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh (oko 20x30 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.

Nakon što je kolač pečen i ohladio se, važno je posvetiti se posljednjem, ali ne manje važnom koraku - posipanju šećerom u prahu.

Ovaj jednostavan detalj dodaje notu elegancije i vizuelnog dojma. Po želji, kolač možete obogatiti i glazurom od čokolade ili preliti sa malo voćnog sirupa.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba