recept

Uštipci s grožđicama: Tradicionalni recept s modernim twistom

Autor: Žene.ba
Foto: Youtube
Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenih uštipaka koji se šire iz kuhinje, podsjećajući nas na djetinjstvo i porodična okupljanja.

Ovi mekani, sočni i pomalo slatki uštipci s grožđicama savršen su izbor za doručak, užinu ili desert.

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1/8 l mlakog mlijeka
  • ½ kašičice soli
  • 3 jaja
  • 4 kašike grožđica
  • 4 kašike kandirane kore naranče
  • 1 kašika rendane kore limuna
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U velikoj zdjeli prosijte brašno i napravite udubljenje u sredini.
U udubljenje izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna i malo mlakog mlijeka.
Ostavite da kvasac nadođe, dok na površini ne počnu pojavljivati pukotine.
Dodajte preostalo mlijeko, so i jaja u brašno, te umijesite glatko tijesto.
Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto da naraste oko 60 minuta, dok se ne udvostruči.
Zagrijte ulje u fritezi ili dubokoj tavi na 160°C.

Umijesite tijesto, dodajte grožđice, kandiranu koru naranče i rendanu koru limuna.

Oblikujte male kuglice od tijesta i pažljivo stavite u vruće ulje.

Pržite uštipke sa svake strane oko 5 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.

Ocijedite ih na papirnom ubrusu i pospite šećerom

Za savršene uštipke, pazite da ulje bude na odgovarajućoj temperaturi, ni previše vruće, ni prehladno.

Ako želite, možete dodati malo vanilinog šećera za dodatnu aromu.

Uštipci su najukusniji dok su još topli, ali i hladni su izuzetno sočni i ukusni.

Njihova jednostavna priprema i bogat okus sigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije sladokusce.

Prijatno!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba