Jednostavni i mirisni vafli

Započnite jutro s mekanim vaflima – jednostavan recept za savršen doručak!

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Miris toplih vafli koji se širi kuhinjom jedna je od onih malih stvari koje dan mogu učiniti boljim. Bilo da je vikend ili običan radni dan, uz ovaj jednostavan recept, doručak će dobiti posebnu notu domaće topline.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 260 ml mlijeka
  • 60 g otopljenog maslaca (može i 50 ml ulja)
  • 1 kašičica arome vanilije (po želji)

Priprema:

Maslac lagano rastopite u manjoj šerpi na srednje jakoj vatri. Ostavite ga da se kratko prohladi. Ako koristite ulje, ovaj korak možete preskočiti.

U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja i šećer – dovoljno je samo da se sastojci povežu. Po želji dodajte vaniliju, a zatim dodajte otopljeni (i prohlađeni) maslac ili ulje.

Dodajte polovinu količine mlijeka, kao i mješavinu brašna, pa sve sjedinite. Zatim dolijte ostatak mlijeka i ponovo izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte aparat za vafle i, po potrebi, lagano ga premažite uljem u spreju. Sipajte smjesu i pecite dok vafli ne poprime zlatno-smeđu boju, otprilike dvije minute.

Poslužite ih dok su topli, uz dodatke po želji – svježe voće, med, džem ili malo čokolade uvijek su dobar izbor.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba