Započnite jutro s mekanim vaflima – jednostavan recept za savršen doručak!
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 3 kašike šećera
- 260 ml mlijeka
- 60 g otopljenog maslaca (može i 50 ml ulja)
- 1 kašičica arome vanilije (po želji)
Priprema:
Maslac lagano rastopite u manjoj šerpi na srednje jakoj vatri. Ostavite ga da se kratko prohladi. Ako koristite ulje, ovaj korak možete preskočiti.
U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja i šećer – dovoljno je samo da se sastojci povežu. Po želji dodajte vaniliju, a zatim dodajte otopljeni (i prohlađeni) maslac ili ulje.
Dodajte polovinu količine mlijeka, kao i mješavinu brašna, pa sve sjedinite. Zatim dolijte ostatak mlijeka i ponovo izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte aparat za vafle i, po potrebi, lagano ga premažite uljem u spreju. Sipajte smjesu i pecite dok vafli ne poprime zlatno-smeđu boju, otprilike dvije minute.
Poslužite ih dok su topli, uz dodatke po želji – svježe voće, med, džem ili malo čokolade uvijek su dobar izbor.