recept

Zimnica od zelenog paradajza

Autor: Žene.ba
FOTO: Shutterstock
Zimnica od zelenog paradajza može da se čuva do godinu dana, a nakon otvaranja je stavite na hladno mjesto.

Sastojci:

6 ljutih paprika, prepolovljenih po dužini
4 lovorova lista
60 g sjemena korijandera
60 g sjemena kima
2 štapića cimeta
2 kašičice cijelih karanfilića
2 kašičice rendanog muskatnog oraha
4 kašike crnog bibera u zrnu
10 čenova bijelog luka
1,5 l jabukovog sirćeta
120 g meda
4 kašike soli
2 kg zelenog paradajza

Recept za zimnicu od zelenog paradajza:

Za zimnicu prvo napravite rasol. U velikoj šerpi pomiješajte ljutu papriku, lovorov list, sjemenke korijandera i kima, štapiće cimeta, karanfilić, muskatni orah, biber u zrnu, bijeli luk, sirće, med, so i 240 ml vode. Ostavite da proključa, pa kuvajte 3 minuta.

Malo ohladiti. Izvadite ljutu papriku i lovorov list šupljikavom kašikom, prenosi mondo.ba.

Isijecite paradajz na kriške, pa sterilisane tegle napunite paradajzom i sa malo ljute paprike i lovorovog lista. Napunite i zatvorite. Prelijte toplu tečnost za kiseljenje preko paradajza u svakoj tegli, ali ostavite oko 1 cm prostora pri vrhu. Gurnite čistu gumenu lopaticu oko unutrašnjosti svake tegle da biste uklonili mjehuriće vazduha. Obrišite rubove čistom kropom, a zatim postavite sterilizovane poklopce na vrh. Zatvorite poklopce, pazeći da ih ne zategnete previše.

Vratite lonac sa vodom da ključa, i ubacite tegle, tako da voda pokrije samo dno tegle. Pokrijte i kuvajte 15 do 20 minuta. Isključite vatru, otkrijte i ostavite u vodi 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Prebacite tegle na krpu. 

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba