Roditeljstvo

Vježbajte sa djecom vještine socijalne povezanosti

Autor: Žene.ba
Ilustracija
Svako dijete ponekad osjeća usamljenost.

Ali djeca se mogu osjećati bolje kada roditelji rade s njima na vježbanju vještina koje pomažu u povezivanju, pripadanju i osjećaju bliskosti s drugima. 

Ove vještine nazivamo vještinama socijalne povezanosti.

Evo tri načina kako možete pomoći svom djetetu da izgradi vještine socijalne povezanosti:

Povežite se sa svojim djetetom.

Odvojite vrijeme za povezivanje svaki dan — čak i ako je to samo nekoliko minuta. To može biti sitna priča ili slušanje o njihovom danu. Slušajte s punom pažnjom. Usmjerite pogled, podijelite osmijeh i dajte zagrljaj. Neka znaju da se uvijek mogu osloniti na vas za podršku. Tokom vremena, vaše dijete će naučiti da je jedan od najboljih načina da ublaži osjećaj usamljenosti povezivanje s nekim s kim se već osjećaju blisko.

Pomozite svom djetetu da stvori zdrava prijateljstva.

Razgovarajte sa svojim djetetom o prijateljima. Saznajte s kim uživaju biti i zašto. Naučite ih vještinama prijateljstva, poput ljubaznosti i poštenja. Naučite ih da uključuju druge, dijele, slušaju i budu dobri sportisti. Pomozite im da nauče kako da se zauzmu za sebe i druge. Djeca se manje osjećaju usamljeno kada imaju bliske pozitivne odnose i osjećaju se kao dio porodice, prijateljstva ili zajednice.

Podučite djecu da pomažu, budu ljubazna i zahvaljuju drugima.

Pokažite svojoj djeci kako da pomažu — kod kuće, u školi i u zajednici. Naučite ih da budu ljubazni i zahvaljuju ljudima za male usluge. Budite uzor tako što ćete zahvaliti svom djetetu kada pokaže ljubaznost. Njihova prava nagrada je osjećaj koji imaju kada vide svoj uticaj i osjećaju uzdizanje koje dolazi s društvenom povezanošću. Zato se ljudi koji su ljubazni i pomažu drugima osjećaju više povezano i manje usamljeno.

Šta ako djetetu treba više pomoći s osjećajem usamljenosti?

Većinu vremena, djeca i tinejdžeri mogu se nositi s osjećajem usamljenosti koji prolaze. Neki pronađu način da se bolje osjećaju sami ili uz podršku roditelja ili dobrog prijatelja. Osjećaji usamljenosti blijede kada djeca pronađu način da se povežu, osjećaju prihvaćeno, budu shvaćena ili im se podsjeti da pripadaju.

Međutim, neki osjećaji usamljenosti su dublji i teži za suočavanje. Djeca i tinejdžeri možda će trebati više pomoći da ih prevaziđu.

Ako ste zabrinuti da vaše dijete doživljava usamljenost koja traje predugo ili se prečesto pojavljuje, razgovarajte s njihovim doktorom.

Možda će pomoći da vaše dijete razgovara s terapeutom ili drugim stručnjakom za mentalno zdravlje koji može pomoći da pronađu načine za suočavanje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba