Popularna pjevačica

Beyoncé se uključila u politički skandal i tako jasno dala doznanja koga podržava

Autor: Žene.ba
Beyoncé se uključila u politički skandal i tako jasno dala doznanja koga podržava
Foto: Beyonce

U centru najnovijeg političkog skandala u Sjedinjenim Američkim Državama našla se – Beyoncé.

Muzička diva odlučila je reagovati na neovlašteno korištenje njezine pjesme “Freedom” u kampanji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Ova pjesma, koja je izvorno objavljena na albumu “Lemonade” 2016. godine, postala je centralni motiv u kampanji trenutne potpredsjednice Kamale Harris, ali je Trumpov tim bez dozvole iskoristio pjesmu u promotivnom videu, što je izazvalo snažnu reakciju.

Skandal je počeo kada je Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, na društvenoj mreži X objavio video u kojem Trump izlazi iz aviona u Michiganu uz pozadinsku muziku pjesme “Freedom”. Video je ubrzo uklonjen nakon što je Beyoncéin tim, zajedno s diskografskom kućom i izdavačem, zatražio povlačenje sadržaja zbog neovlaštenog korištenja pjesme.

Iako sama Beyoncé nije komentarisala incident, njeni glasnogovornici su jasno stavili do znanja da pjesma, koja simbolizira borbu za slobodu i pravdu, ne može biti povezana s Trumpovom kampanjom. Ovaj slučaj nije prvi put da Trumpova kampanja suočava s protivljenjem muzičara; brojni izvođači, uključujući Adele i Rolling Stonese, već su osporavali korištenje svojih pjesama na Trumpovim skupovima. Poznat primjer uključuje Neila Younga, koji je 2020. godine tužio Trumpa zbog korištenja njegove pjesme “Rockin’ in the Free World” bez dozvole.

Za razliku od Trumpove kampanje, aktualna potpredsjednica Kamala Harris koristi pjesmu “Freedom” uz potpuno odobrenje Beyoncé. Pjesma je postala ključni element njene kampanje, uključujući promotivne spotove prikazane na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNC).