Nakon duge borbeFilmska ikona

Filmska ikona Gena Rowlands preminula u 94. godini

Autor: Žene.ba
Filmska ikona Gena Rowlands preminula u 94. godini
Foto: X

Glumica nominirana za Oscara, Gena Rowlands, čija je filmska karijera trajala gotovo sedam desetljeća, preminula je u 94. godini.

Vijest je potvrdio ured agenta Dannyja Greenberga, koji zastupa Rowlandsovog sina, Nicka Cassavetesa. Nisu pruženi drugi detalji.

Rowlands je bila poznata po svom radu u ranoj nezavisnoj kinematografiji zajedno sa svojim prvim suprugom, režiserom Johnom Cassavetesom, kao i po popularnim filmovima kasnije u karijeri, uključujući "Hope Floats" iz 1998. godine uz Sandru Bullock i hit film "The Notebook" iz 2004. godine.

Bila je nominirana za dva Oscara, za film "A Woman Under the Influence" iz 1974. i "Gloria" iz 1980. godine — oba u režiji Johna Cassavetesa.

Glumica je također dobila počasnog Oscara 2015. godine, zajedno s režiserom Spikeom Leejem, kao priznanje za "izvanredno životno postignuće" u kinematografiji, prema web stranici Akademije.

Rowlands je posljednjih pet godina živjela s Alzheimerovom bolešću, otkrio je Nick Cassavetes u junskom razgovoru za Entertainment Weekly. Sin se osvrnuo na majčinu ulogu starije Allie Calhoun u filmu "The Notebook", dok se lik suočavao s Alzheimerovom bolešću.

"Uspio sam dobiti svoju majku da igra stariju Allie, i puno smo vremena proveli razgovarajući o Alzheimerovoj bolesti i želji da budemo autentični u tome, a sada, posljednjih pet godina, ona ima Alzheimerovu bolest," rekao je Cassavetes za publikaciju. "Ona je u potpunoj demenciji. I to je tako ludo — mi smo to proživjeli, ona je to odglumila, i sada je to na nama."