Nakon zategnutih odnosa

Meghan Markle i princ Harry nisu dobili pozivnicu za najistaknutiji događaj kraljevske porodice

Autor: Žene.ba
Meghan Markle i princ Harry nisu dobili pozivnicu za najistaknutiji događaj kraljevske porodice
Foto: Agencije

Trooping the Colour je jedan od najistaknutijih događaja u Velikoj Britaniji koji se s nestrpljenjem očekuje i prati iz godine u godinu. Ovaj ceremonijalni događaj održava se na Paradi konjičke garde u Londonu kako bi se proslavio službeni rođendan suverena. Ovaj važan događaj ima bogatu historiju, obilježavajući se već 276 godina, te okuplja impresivan broj učesnika, uključujući više od 1400 vojnika, 200 konja i 400 muzičara.

Uoči početka Trooping the Colour ceremonije, sva pažnja javnosti usmjerena je prema Kraljevskoj palači i članovima kraljevske porodice, posebno s obzirom na Kate Middleton, čije učestvovanje još nije potvrđeno. Međutim, sigurno je da Meghan Markle i princ Harry neće prisustvovati ovogodišnjem Trooping the Colouru jer nisu dobili pozivnicu. Nakon što su se povukli s kraljevskih dužnosti, par živi u Montecitu sa svoje dvoje djece, princem Archiejem i princezom Lilibet. Iako Buckinghamska palača i predstavnici vojvode i vojvotkinje od Sussexa još nisu dali službeno saopćenje o tome, saznaje se da par neće učestvovati jer nisu pozvani.

Vijest o nedolasku Meghan Markle i princa Harryja na Trooping the Colour dolazi nakon što se princ Harry tokom nedavne posjete Londonu nije sastao sa svojim ocem, kraljem Charlesom, te je odbio poziv da boravi u kraljevskoj rezidenciji zbog zabrinutosti za svoju sigurnost. Navodno je odbio očevu ponudu jer nije bila priložena nikakva odredba o njegovom osiguranju koje bi finansirali porezni obaveznici, što bi značilo da bi boravio na vidljivoj lokaciji bez policijske zaštite. Umjesto toga, odlučio je odsjesti u hotelu kako bi ostao neprimijećen.

Meghan i Harry su prvi put zajedno prisustvovali Trooping the Colouru 2018. godine, mjesec dana nakon njihovog kraljevskog vjenčanja u Windsorum. Ponovo su se pojavili na balkonu Buckinghamske palače 2019. godine, nekoliko sedmica nakon što su dočekali svog prvog sina, malenog Archieja.

Parada Trooping the Colour nije održana 2020. niti 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. Umjesto toga, organizovano je manje okupljanje članova kraljevske porodice u dvorcu Windsor. Međutim, ceremonija se vratila u punom sjaju 2022. godine kako bi se obilježio platinasti jubilej pokojne kraljice Elizabete. Meghan i Harry su tada doputovali u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi prisustvovali tom posebnom događaju, ali nisu se pridružili kraljevskoj porodici na balkonu Buckinghamske palače, već su promatrali događaj s drugim neaktivnim članovima kraljevske porodicr u prostoru iznad Parade konjičke garde.

Što se tiče Kate Middleton, britanski mediji su prenijeli informaciju da razmišlja o pojavljivanju na balkonu Buckinghamske palače nakon ceremonije, ali samo ako se osjeća dobro. Kraljevski dužnosnici su potvrdili da neće prisustvovati Smotri pukovnika 8. juna, što je inače tradicionalna proba za događanje. Kate se i dalje izbjegava javne kraljevske dužnosti dok prima kemoterapiju i odmara kod kuće, a dužnostima će se vratiti tek kada joj to dopuste doktori. Zbog toga će je ove godine u ulozi pukovnice Irske garde zamijeniti general-pukovnik James Bucknall, bivši zapovjednik Savezničkog korpusa za brzu reakciju. Također, Buckinghamska palača je otkrila da će kralj Charles 15. juna na ceremoniju putovati u kočiji s kraljicom Camillom, a ne na konju, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina, što je u skladu s njegovom dijagnozom karcinoma s kojom se bori.