Podijelila svoje iskustvo

Oprah Winfrey se izvinila zbog postavljanja nerealnih standarda za mršavljenje

Autor: Žene.ba
Oprah Winfrey se izvinila zbog postavljanja nerealnih standarda za mršavljenje
Foto: Instagram

Oprah Winfrey je nedavno otvoreno govorila o svojoj ulozi u promovisanju kulture dijeta i mršanja. Kao voditeljica popularnog talk showa, čiji je nedavni značajan gubitak težine privukao znatnu pažnju javnosti, Winfrey je odlučila dati svoje iskustvo širem kontekstu i potaknuti na razmatranje brzih dijeta kao potencijalno štetnih.

“Kroz svoje platforme, kroz časopis, kroz talk show već 25 godina i na internetu… dala sam velik doprinos tome,” priznala je. “Ne mogu vam reći koliko sam emisija o mršanju i makeovera napravila, a oni su glavna stvar otkako radim na televiziji.”

Winfrey se otvoreno suočila s činjenicom da je i sama bila zarobljena u kulturi zdrave ishrane i nerealnih očekivanja, podvrgavajući se ekstremnim dijetama i suočavajući se s oštrim kritikama zbog svoje težine u medijima.

Nakon što je krajem prošle godine iznenada pokazala svoju vitku liniju, prvo je tvrdila da je postigla rezultate isključivo tjelovježbom i zdravom ishranom, prije nego što je priznala da uzima lijek Ozempic te tako istakla njegovu ulogu u procesu mršanja.

View this post on Instagram

A post shared by Oprah (@oprah)

O ovoj temi Winfrey je govorila na trosatnom specijalu u kojem je detaljno razmotrila svoje iskustvo s mršanjem te svoju ulogu u promicanju, takozvane, kulture dijeta. Posebno je naglasila da su ekstremni napori za mršanjem, koje je prikazivala u svojoj emisiji, na kraju imali dubok uticaj na nju i na druge.

U ovom iskrenom razgovoru, Winfrey nije bila sama. Svoje priče podijelili su i druge javne ličnosti poput Rebel Wilson i Amber Riley, što je dodatno produbilo razumijevanje ove teme – o kojoj treba očito sve više javno pričati.

View this post on Instagram

A post shared by Oprah (@oprah)

Priznala je da je usredotočenost na težinu postavila nerealne standarde za gledaoce showa. Da, to su standardi koje čak ni ona nije mogla podržati i rekla je da je “postavila standard za ljude koji ni ona, a niti bilo ko drugi, ne može održati.”

Oprahino izvinjenje zbog promicanja nedostižnih standarda i načina života svakako djeluje iskreno, a njeno otvoreno suočavanje s tim pitanjima može poslužiti kao korak prema osvještenju o važnosti zdravog i održivog pristupa prehrani i tjelesnoj aktivnosti.