Među njima i Zendaya

Ovo su mlade zvijezde koje su pokorile Hollywood

Autor: Žene.ba
Ovo su mlade zvijezde koje su pokorile Hollywood
Foto: Zendaya

Današnje vodeće filmske zvijezde koje dominiraju popisima najtraženijih studija uglavnom su se suzdržavale od učestvovanja u velikim filmskim svemirima poput Marvela ili DC-a, za razliku od prethodnih zvijezda poput Chrisa Evansa, Gal Gadot i Jasona Momoa. Umjesto toga, prema anketi među šefovima studija, menadžerima i agentima, današnji vrhunski talenti su preferirani od strane autora i režisera . 

Na primjer, Baz Luhrmann je odabrao Austina Butlera za ulogu u filmu o Elvisu, dok je Denis Villeneuve dao priliku gotovo trećini zvijezda s tog popisa da glume u svom prvom franšiznom filmu, "Dini".

Današnje mlade filmske zvijezde predstavljaju drugačiji pejzaž u usporedbi s prethodnicima prije samo deset godina. One su više agnostične, lako se kreću između studijskih filmova, indie projekata i televizije. Za razliku od ranijih perioda, ne postoji jedan "tip" koji dominira ovom grupom. Nova zvijezda Glen Powell ističe da, iako možda traže iste vrste uloga, nema prave konkurencije među njima jer svako radi na svojim jedinstvenim projektima.

Iako se Timothée Chalamet i Zendaya smatraju vrhunskim mladim talentima, još nisu postigli profesionalni nivo svojih prethodnika poput Margot Robbie, Emme Stone ili Michaela B. Jordana. Ipak, mnoge od ovih deset zvijezda već sada imaju značajan uticaj na kino blagajnama.

Austin Butler

Ako velika imena režisera, za razliku od studija, sada tetoše vrhunske hollywoodske talente, onda je Austin Butler svakako blagoslovljen. Nakon njegove nominacije za Oscara za Luhrmannov biografski film o Elvisu, Jeff Nichols ga je izabrao za film 'The Bikeriders' s radnjom iz 60-ih, a Darren Aronofsky ga je odabrao da glumi u njegovom sljedećem filmu 'Cought Stealing'. Unatoč trenucima koji se mogu učiniti memovima o njegovom Elvisovom naglasku i njegovom izgledu u drugom dijelu 'Dine' uspio je stvoriti mističnost filmske zvijezde. Zbog toga se ljudi pitaju bi li mogao slijediti stope Brada Pitta. Možda je prikladno što je prvu filmsku ulogu visokog profila ostvario baš uz Pitta u filmu 'Bilo jednom u Hollywoodu' Quentina Tarantina. Konsenzus je da Butler ima sva obilježja klasičnog hollywoodskog glavnog frajera, izgled i prisutnost na ekranu koji će trajati decenijama.

Timothée Chalamet

Timothée Chalamet se ističe kao rijedak slučaj u industriji s glavnim ulogama u dva uspješna igrana filma u proteklih godinu dana: njegov film "Wonka" zaradio je 632,3 miliona dolara, dok je "Dina: Drugi dio", objavljen u martu, premašio 700 miliona dolara. Uspoređujući ga s Leonardom DiCapriom, Chalamet je prošao sličnu putanju, surađujući s vrhunskim režiserima još dok je bio tinejdžer (poput filma "Interstellar" Christophera Nolana iz 2014.) te se istaknuvši u ulozi koja mu je donijela nominaciju za Oscara u filmu "Skrivena ljubav" Luca Guadagnina.

Poznat je po intenzivnom fokusu na svoje projekte i praktičnom pristupu marketingu. Trenutno je angažovan na snimanju biografskog filma o Bobu Dylanu pod režiserskom palicom Jamesa Mangolda, koji je ranije radio s Joaquinom Phoenixom u filmu o Johnnyju Cashu, za koji je Phoenix dobio Oscara.

Što se tiče budućih projekata, razgovori o "Wonka 2" su u toku, dok Villeneuve planira nastavak filma "Dina", nazvanog "Dina: Mesija", ali ne u skorije vrijeme. Chalametov uspjeh u posljednjih godinu dana svjedoči o njegovom sve većem uticaju i obećavajućoj karijeri u Hollywoodu.

Jacob Elordi

Australski glumac Jacob Elrodi, 26, probio se nakon Netflixove hit franšize 'The Kissing Booth' te pokrenuo karijeru koja se fokusirala na filmaše. Trenutno snima film 'Frankenstein' Guillerma del Tora i debitira u konkurenciji Cannesa u filmu 'Oh, Canada' Paula Schradera. Prije toga tu je bila 'Priscilla' Sofije Coppole. Premda se ne bavi puno Hollywoodom, njegov potencijal filmske zvijezde učvrstio se s filmom 'Saltburn' Emeralda Fennella. Uloga Elordija koju studiji ističu u smislu interesa publike je HBO-ova 'Euforija'. Premda producenti kažu da ima tjelesnu građu velike akcijske zvijezde, Elordi se činio nezainteresiranim za takve uloge. Warners ga je želio dovesti za ponovno lansiranje 'Supermana' Jamesa Gunna za DC, ali Elordi je odbio čak i pokušaj da se takmiči za Čovjeka od čelika.

View this post on Instagram

A post shared by Jacob Elordi (@jacobelordi)

Jenna Ortega

Netflix nije poznat po kovanju filmskih zvijezda za sebe, ali ima solidan posao kao lansirna rampa za glumce koji kasnije postaju kino zvijezde. 'Wednesday', za koju streamer kaže da je njihova najgledanija serija na engleskom jeziku ikada, brzo je napravila zvijezdu od Ortege, koja je u tom trenutku još uvijek bila poznata više po svom radu kao dječja zvijezda u serijama poput 'Djevica Jane. Njena popularnost djelomično je probno prikazana u multipleksu, s dva ponovno pokrenuta filma 'Vrisak', koja su zaradila 140 i 160 miliona dolara. Ortega je dobila glavnu ulogu u filmu 'Beetlejuice Beetlejuice', koji je ponovo povezuje s režiserom i izvršnim producentom Timom Burtonom. Drugi studiji čekaju da vide kako će izgledati, ali 21-godišnjakinja i njezin tim projiciraju samopouzdanje, a rečeno je da traže sedmeroznamenkaste plaće za buduće projekte. Glumičina nadolazeća lista uključuje Sonyjev film 'Klara and the Sun' redatelja Taika Waititija, kao i mračnu komediju 'Death of a Unicorn'.

View this post on Instagram

A post shared by Jenna Ortega (@jennaortega)

Sydney Sweeney

Radna etika Sydney Sweeney je impresivna. Sa samo 26 godina, ostvarila je više od 50 profesionalnih angažmana, što je više nego gotovo svi drugi na ovom popisu. Poznata je po svojoj komercijalnoj ambiciji i uspoređivana je sa Scarlett Johansson, dok je priznata kao pametna marketinška stručnjakinja za svoje filmove.

Sweeney je stekla veliku pažnju, uključujući i nominacije za Emmy, za svoje uloge u serijama "Euphorija" i "Bijeli lotos", što je brzo katapultiralo do statusa zvijezde. Pokrenula je vlastitu produkcijsku kuću, 'Fifty-Fifty', 2020. godine. Njen prvi solo film u kojem je glumila i bila producentica, "Immaculate", zaradio je respektabilnih 22 miliona dolara.

Iako nisu svi njeni nedavni potezi bili uspješni, oni su pažljivo odabrani. Potpisala je ugovor za film "Madame Web" kako bi razvila dobre odnose sa Sonyjem, koji je producirao "Samo ne ti", te je uključena u nadolazeći remake "Barbarelle" koji režira Edgar Wright. Sweeney pokazuje izvanredan takt i strategiju u svojoj karijeri, što ju čini jednom od najintrigantnijih mladih zvijezda Hollywooda.

Anya Taylor-Joy

Poput nekoliko zvijezda na ovom popisu, Taylor-Joy, 28, ima veliki uspjeh na horizontu. Za nju je to 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' prequel 'Furiosa', koji je debitovao u Cannesu i igra u kinima. Etablirala se kao britka glumica otkako je probila u horor filmu 'Vještica' Roberta Eggersa, postavši favorit filmaša od 'Split' (2017.) M. Nighta Shyamalana do kulinarskog trilera 'Meni' (2022.). Šira je publika najvjerovatnije poznaje iz popularne Netflixove serije 'Kraljičin gambit', ali od tada je odbila velike TV projekte u korist pozorišne karijere. Njezin rad u 'Furiosi' pokazuje da može glumiti u akcijskim filmovima i ostat će na tom putu s nadolazećim filmom Scotta Derricksona 'The Gorge', ljubavnoj priči usredotočenoj na dvoje ubojica, te žanrovski triler 'Sacrifice', u kojem će učestvovati s pravom akcijskom zvijezdom Chrisom Evansom.

Zendaya 

Ako postoji jezgrovit odgovor od jedne riječi na mučna pitanja zbog kojih direktori studija noću ne spavaju — „Ko može proslaviti film?“, „Zbog koga će publika izaći iz kuće da ga vidi?“ - bila bi to „Zendaya", nagrađivana glumica čija odjeća sama po sebi generiše višednevne cikluse vijesti. Najbliža usporedba za njezin trenutni status je Julia Roberts iz ere 90-ih, koja je povlačila nominacije za nagrade za 'Čelične magnolije' dok je radila ugodne filmove za publiku kao što je 'Zgodna žena'. Naime, Zendaya, 27, postigla je ovaj status s nekoliko filmskih ostvarenja.

Nakon što je provela vrijeme u dječjim TV rovovima, 'Spider-Man: Povratak kući' lansirao je na kino blagajne, nakon čega je uslijedio iznenađujući muzički hit 'Najveći showman'. 'Euforija', serija izgrađena oko nje (i u kojoj glume kolege s A-liste Sweeney i Elordi), pripremila je za njezin trenutni uspon, premda njezin status filmske zvijezde u usponu dovodi u pitanje povratak te serije. Dok su je tri filma o Spider-Manu držala u kinima u redovnim intervalima, Zendaya je briljirala s 'Dinom'. Tek treba najaviti druge studijske filmove i ne trebaju joj projekti za platu: ima unosne ugovore s 'Bulgarijem' i 'Lancômeom' i zaradila je više glumeći i producirajući 'Challengers' Luce Guadagnina, prijavljenih 10 miliona dolara, nego što bi zaradila s nekim Marvelovim filmom.

View this post on Instagram

A post shared by Zendaya (@zendaya)