Najbogatija pjevačica

Rihannine lekcije o uspjehu: "Zapamtite da je novac samo sredstvo, a ne cilj"

Autor: Žene.ba
Rihannine lekcije o uspjehu: "Zapamtite da je novac samo sredstvo, a ne cilj"
FOTO: retaildive.com

Najbogatija pjevačica na svjetskoj muzičkoj sceni, nije se obogatila samo zahvaljujući muzici.

Prema Forbesu, Rihannina neto vrijednost iznosi 1,7 milijardi dolara. To je čini najbogatijom pjevačicom na svijetu i drugom najbogatijom ženom u industriji zabave poslije Oprah Winfrey. Međutim, nije joj muzika pomogla da zaradi toliki novac.

Robyn Rihanna Fenty rođena je tamo gdje mnogi sanjaju da žive – na sunčanom Barbadosu. Poznat po azurnim plažama, vedrim i veselim ljudima, kao i po bučnim žurkama. Ovo ostrvo često nazivaju „rajem na zemlji“. Ali kao dijete, buduća pop pjevačica nije mislila da je po rođenju dobila srećnu kartu, kartu za spokojan i radostan život. Na kraju krajeva, još kao dijete, bila je suočena sa porodičnim problemima koji su je primorali da odraste preko noći.

Rihannine lekcije o uspjehu vuku korjen iz nimalo sretnog i bezbrižnog djetinjstva, prenosi lepotaizdravlje.rs.

View this post on Instagram

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Otac joj je bio radnik u magacinu i imao je težak karakter. Često se opijao, nakon čega se vraćao kući i tukao ženu pred djecom. U razgovoru za Rolling Stone, pjevačica je priznala da je jednog dana, pokušavajući da smiri roditelje, razbila flašu, napravivši od nje „rozetu“. Ovo je pomoglo – svađa je prestala.

Istovremeno, već u odraslom dobu, o svojoj majci je govorila kao o „jednoj od najjačih žena“ koje je poznavala. Imala je jedva 14 godina kada se preuzela odgovornost za svoju mlađu braću, te kako je i sama govorile "postala druga majka.“

Muzika je postala njen jedini izlaz

Evan Rodgers joj je pomogao da snimi svoje prve četiri pjesme (uključujući Pon de Replay, koja je postala njen prvi hit) i poslao ih utjecajnim ličnostima iz muzičke industrije. Ubrzo je mini-album ambiciozne pop pjevačice pao u ruke poznatog repera Jay-Zija. Bio je toliko impresioniran njenim talentom da joj je ponudio svoje pokroviteljstvo istog dana kada je prvi put čuo njen glas. Osam mjeseci kasnije, je objavila svoj debi album Music of the Sun, koji je postao platinasti.

View this post on Instagram

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Trenutno, Rijana je druga najprodavanija umjetnica na svijetu (poslije Madonne), a njena neto vrijednost, prema Forbesu, premašuje 1,7 milijardi dolara, što je čini najbogatijom muzičarkom našeg vremena. Ipak, najveći dio prihoda joj nije donijela muzička karijera, već preduzetnički duh koji je u sebi otkrila sredinom 2010-ih.

Rihannine lekcije o uspjehu: Kako je postala moćna poslovna žena

Lansiranje kozmetičkog brenda Fenty Beauty učvrstilo njenu poziciju poslovne žene koja ima istančan osjećaj za društvene trendove. Samo mjesec dana nakon svog debija na tržištu, prodaja Fenty Beauty proizvoda dostigla je fantastičnih 72 miliona dolara. Zahvaljujući tome, brend je uvršten na TIME-ovu listu 25 najboljih izuma 2017, zajedno sa iPhone Xs i Tesla Model 3.

Lekcije o uspehu koje pomažu Rijani da uvek ostane na vrhu:

1. Dajte sebi vremena i naučite

Rihanna je priznala da je nekoliko godina prije svog debija visokog profila u modnoj industriji, već studirala. Počela je kao povremeni potrošač, ali je evoluirala u progresivnog influensera koji pomjera granice inkluzivnosti. I tek nakon toga osjetila je da je stekla dovoljno iskustva da kreira odjeću za druge žene.

U isto vrijeme, nije žurila i nije nastojala da odmah stekne slavu. Mnogo važniji za nju je bio kvalitet proizvoda koji se razvija i ideja koju on donosi u svijet. „Veoma sam praktična, pa sam radila polako i postojano da bih zaslužila poštovanje kao dizajnerka“, objasnila je Rihanna.

2. Ne plašite se neuspjeha

Rihanna ima mnogo motoa i životnih principa. Ali jedan od njih je toliko značajan za pop pjevačicu da ga je čak stavila na svoje tijelo kao tetovažu. Natpis „Nikad neuspjeh. Uvijek lekcija”, koja krasi njenu ključnu kost, osmišljena je naopako tako da Rihanna može da je pročita dok se gleda u ogledalu.

„Ovo je podsjetnik za mene da svaki novi poduhvat može biti neuspješan. Ali u isto vrijeme, to će postati životna lekcija, zahvaljujući kojoj ćete dobiti priliku da rastete van svojih granica. Kako ćeš naučiti bez grešaka?“, kaže sa osmjehom.

3. Odvojite svoj lični brend i komercijalni projekat

„Kada bih započinjala bilo koji novi nemuzički projekat, koristila bih Fenty da ne biste morali da čujete mene svaki put kada vidite nešto što sam uradila,“ kaže pjevačica.

4. Nikad se ne izvinjavaj zbog toga ko si

Ona smatra da svako zaslužuje da bude saslušan. Svako – bez obzira na pol, društveni status i prošlo životno iskustvo – ima pravo da radi ono što voli. Ali kada je započela sopstveni posao u modnoj industriji, shvatila je da ne dijele svi njeno mišljenje. Uostalom, neki su u njoj vidjeli samo tamnoputu pjevačicu koja nije završila školu i iz nekog razloga odlučila da je sposobna da postigne uspjeh u preduzetništvu (pa čak i u oblasti u kojoj navodno ništa nije znala).

5. Lekcije o uspjehu: Zapamtite da je novac samo sredstvo, a ne cilj

„Nikada nisam sanjala da ću zaraditi mnogo novca. Zato moj prihod ne utječe na moju radnu sposobnost“, kaže ona. „Za mene je novac prilika da brinem o svojoj porodici, razvijam posao za koji sam zainteresovana i pomažem drugima otvaranjem novih radnih mjesta.“