PRIRODA JE BENEFIT ZA ZDRAVLJE

Vrtlarstvo je wellness tajna slavnih osoba poput Beckhama i Kidman

Autor: Žene.ba
Vrtlarstvo je wellness tajna slavnih osoba poput Beckhama i Kidman
David Beckham

Vrtlarstvo je wellness tajna slavnih osoba koju i vi trebate probati

David Beckham je upravo javio svojim pratiocima o svom domaćem kelju, kupusima i divljim cvjetovima: “Čujem svoje prijatelje s East Enda kako govore, ‘on se promijenio’,” rekao je na Instagramu.

Pamela Anderson također je postala ljubiteljica prirode, dijeleći plodove svog vrta na društvenim mrežama.

Nicole Kidman, poznata po glamuru s crvenog tepiha, također kaže da ima organski vrt na svojoj farmi u Tennesseeju, dok je Blake Lively nazvala aranžiranje cvijeća “pravim mirom” dok je radila na svom novom filmu, It Ends With Us.

Bez obzira na to imate li pristup zajedničkom vrtu ili jednostavno kupovnom bosiljku, ljudima je potrebna priroda. Dok ulazimo u jesen – sezonu koja se definiše žetvom -podsjećamo se na sposobnost prirode da njeguje um, tijelo i dušu. Brojne studije su pokazale da su oni koji se upuštaju i povezuju s prirodom zdraviji i sretniji od onih koji to ne čine.

View this post on Instagram

A post shared by Blake Lively (@blakelively)

Alfie Nickerson, osnivač Burnt Fen Flowers, sada promoviše britanske cvjetove kroz svoje biodinamičko cvjećarstvo u Norfolku, ali je prvi put započeo s vrtlarstvom dok je živio u Londonu.

“Zaista sam uživao u uzgoju nečega od sjemena do konačnog cvijeta ili ploda,” kaže o strasti koja ga je na kraju potaknula da se preseli na selo.

Ako zaronite dublje, doslovno, postoje brojne zdravstvene koristi koje možete pronaći u tlu. Studije su pokazale da količina kontakta koju imamo s tlom – ima više mikroba u jednoj kašici tla nego što ima ljudi na svijetu – pozitivno utječe na našu crijevnu mikrobiotu, što vodi poboljšanju zdravlja crijeva.

Također citira studiju koja je istraživala učinke kupanja u šumi – gdje se uronite u prirodu, bez telefona – na biomarkere stresa. “Rezultati su pokazali da su nivoi kortizola bili oko 16 posto niži u grupama izloženim šumama, u usporedbi s onima u urbanim područjima.”

Nije vam potrebno imati hektare zemlje poput Beckhamovih, ili čak i vlastiti vrt, da biste imali koristi od prirodnog svijeta i pokušali nešto poput vrtlarstva. Bilo da se radi o odlasku u lokalni park u vašem gradu.