Mlada vokalistica

Alma Subašić predstavila album 'Sevdah del Alma'

Autor: Žene.ba
Alma Subašić predstavila album 'Sevdah del Alma'
Foto: Promo

Mlada bosanskohercegovačka vokalistica Alma Subašić u utorak, 21. maja 2024. godine promovisala je novi album koji nosi naziv "Sevdah del Alma" u izdanju MP BHRT. Promocija je održana u sklopu snimanja emisije "Muzička centrala" u kojoj je Alma predstavila nekoliko pjesama sa albuma. Na samoj promociji mediji su imali priliku saznati više o albumu, a prisutnima se pored Alme Subašić, obratio i rukovodilac Muzičke produkcije BHRT-a Jasmin Ferović.

Alma na španskom jeziku znači duša, a "Sevdah del Alma" u doslovnom prevodu znači sevdah iz duše. Takve su i sevdalinke na ovom albumu, koje su odabrane baš po njenom senzibilitetu, uz pratnju saza, fuzije saza i violine, klavira ili cijelog orkestra. Neke od njih su rijetko izvođene u ovoj varijanti, poput "Kad puhnuše sabahzorski vjetrovi", "Omere prvo gledanje", "Poletjela dva goluba", "Oj sevdahu što si težak" ili "Akšam geldi", pa je kroz nove aranžmane, sa dobro poznatim orkestrom Muzičke produkcije BHRT-a, uz retro prizvuk u novom ruhu i suptilnu muzičku pratnju došao do izražaja sav emotivni izražaj njene interpretacije.

Alma je na albumu ostvarila saradnju sa mladom umjetnicom, frulašicom Nedom Nikolić, etnomuzikolozima, multiinstrumentalistom Zaninom Berbićem i harmonikašem Damirom Galijaševićem koji potpisuju aranžmane, a na  ovom izdanju učestvuju i Almin brat Harun i otac Mirsad Subašić, kao podsjetnik na njene muzičke početke, u vrijeme kada je prvi put snimala za arhiv Muzičke produkcije sa samo deset godina.

Album je snimao i producirao muzički producent Adnan Mušanović a izvršni producent albuma je Jasmin Ferović. Na snimanju su učestvovali članovi orkestra MP BHRT u sastavu: Ivana Ðurić, Amar Češljar, Ezher Helja, Mustafa Behmen, Admir Vatreš, Nenad Tešić i Kenan Imamović, back vokal Medina Turković.

Kao najavu ovog albuma, Alma Subašić objavila je singl "Omere, prvo gledanje" koji je izašao 10. maja, a koji je radila u saradnji sa mladim umjetnikom Zaninom Berbićem. 

Alma Subašić jedna je od najmlađih interpretatorica sevdaha koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, njenu tradiciju, kulturu i nematerijalno naslijeđe kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzića, Zehre Deović, Bebe Selimović, Zore Dubljević, Nedžada Salkovića i drugih. Do sada je objavila dva albuma, te je snimila veliki broj sevdalinki za za arhiv Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.