Cowboy Carter

Beyonce ispisala historiju svojim novim albumom

Autor: Žene.ba
Beyonce ispisala historiju svojim novim albumom
Foto: Beyonce

Nakon što je krajem marta objavljen album "Cowboy Carter", bilo je jasno da će Beyoncé ponovno zauzeti središnje mjesto na svjetskoj muzičkoj sceni te dominirati muzičkim ljestvicama. Njen osmi studijski album brzo je postao hit, dosegnuvši vrh Billboardove 200 ljestvice, koja prati najprodavanije albume u SAD-u. U samo sedam dana, album je prodat u impresivnih 407 hiljada primjeraka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to, osvanula je i na prvom mjestu country liste s pjesmom "Texas Hold ‘em" i tako postala prva Afroamerikanka kojoj je to pošlo za rukom. Album "Cowboy Carter" također je njezin osmi album na vrhu Billboardove ljestvice 200.

Već u prvoj sedmici izlaska albuma, Beyoncé je počela obarati rekorde, nadmašujući uspjeh čak i svog prethodnog albuma "Lemonade" iz aprila 2016. godine. Osim po prodaji, album "Cowboy Carter" postigao je veliki uspjeh i na streaming platformama, gdje se također popeo na sam vrh. Spotify je izvijestio da je Beyoncéin album postao "najviše streaman album u jednom danu u cijeloj 2024. godini".

Beyoncé je iznenadila fanove albumom koji broji čak 27 pjesama, ukupnog trajanja od 79 minuta i 3 sekunde. Album je inspirisan njenim odrastanjem u Houstonu, gradu poznatom po kaubojskom načinu života i country muzici.

"Moj djed s očeve strane bio je veliki ljubitelj country muzike i svake godine me vodio na Houston Rodeo, što je za mene bio nevjerovatan doživljaj. Inspiraciju sam također crpila iz tradicije crnih kauboja koji su tada, nažalost, bili diskriminisani i prisiljeni obavljati najteže poslove s najneukrotivijim grlima. Njihova priča o Soul Circuitu, dio crnačkih rodeo priredbi, bila mi je velika inspiracija", rekla je Beyoncé.

Album je rezultat petogodišnjeg rada, a na njemu su sarađivali poznati muzičari poput Miley Cyrus, Dolly Parton i Post Malone.