Prekršili važno pravilo

Coachella suočena s finansijskim gubicima nakon što je Lana Del Rey kažnjena s 26.000 eura

Autor: Žene.ba
Coachella suočena s finansijskim gubicima nakon što je Lana Del Rey kažnjena s 26.000 eura
Foto: Lana Del Rey

Jedan od najvećih muzičkih događaja na svijetu, Coachella festival, godišnje okuplja ljubitelje muzike i zabave u gradu Indio, Kalifornija, tokom dva uzbuđujuća vikenda u aprilu. Festival je poznat po svojoj raznolikoj muzičkoj ponudi, umjetničkim instalacijama i modnoj sceni, te kao mjesto gdje se susreću svjetski poznate osobe. Dok stotine hiljada posjetilaca uživa u nezaboravnom muzičkom iskustvu, izvođači su dužni poštovati određena pravila nakon što stanu na pozornicu. Prekršaj tih pravila može biti skup, kao što je nedavno iskusila popularna pjevačica Lana Del Rey.

Pjevačica je prekršila dogovor s festivalom Coachella pjevajući 13 minuta duže od predviđenog vremena, što će organizatore koštati 28 hiljada dolara ili 26 hiljada eura. Prema ugovoru iz 2013. između organizatora i grada Indio, za prvih pet minuta prekoračenja organizatori plaćaju 20 hiljada dolara, a svaka sljedeća minuta košta dodatnih hiljadu dolara. Prošle godine su već platili visoku kaznu jer su koncerti trajali nakon 1 ujutro. Također, isto pravilo vrijedi i za prekoračenje buke: prvih pet minuta prekoračenja organizatore košta 20 hiljada dolara, a svaka kasnija minuta dodatno hiljadu dolara. S obzirom da su svi koncerti između 14. i 16. aprila trajali duže, to je organizatore koštalo ukupno 110 hiljada eura.

View this post on Instagram

A post shared by LANA DEL REY (@honeymoon)

Izvođači na Coachelli moraju biti upoznati s različitim pravilima i smjernicama koje se mogu mijenjati ovisno o specifičnim zahtjevima festivala za tu godinu. Važno je da poštuju vremenski raspored nastupa, dužinu nastupa koja im je dodijeljena, kao i tehničke zahtjeve koje moraju unaprijed dostaviti. Također, moraju voditi računa o sigurnosti i redu, ponašanju na pozornici, pravilima o fotografisanju i snimanju, te interakciji s publikom. Iako je teško ograničiti zabavu silnim pravilima, Lana Del Rey je očito osjetila atmosferu, izvodeći 19 pjesama koje su oduševile prisutne. Unatoč prekršaju pravila, obožavatelji su je ishvalili zbog nezaboravnog nastupa, pa bi organizatori možda mogli oprostiti ovaj udarac po džepu.