Donosimo odgovore

Met Gala behind the scenes: Ko plaća ulaz i svu tu raskošnu odjeću?

Autor: Žene.ba
Met Gala behind the scenes: Ko plaća ulaz i svu tu raskošnu odjeću?
Foto: Instagram

Svakog prvog ponedjeljka u maju, svijet mode obasja bljesak reflektora na Met Gali. Ovaj glamurozni događaj okuplja svjetski poznate ličnosti dok se sredstva prikupljaju za Metropolitanski muzej u New Yorku. Anna Wintour, dugogodišnja urednica američkog Voguea, stoji iza organizacije ove najprestižnije večeri, stvarajući spektakl koji ostavlja svijet u oduševljenju.

Met Gala, jedan od najistaknutijih događaja u svijetu mode, uvijek je usko povezan s određenom temom i izložbom koja diktira dress code za prisutne zvanice. Ove godine, tema je "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion", izložba Instituta za kostime Muzeja Metropolitana, koja budi modnu umjetnost iz zaborava. S obzirom na ovu inspirativnu temu, dress code za Met Galu 2024. godine nosi naziv "The Garden of Time" ili "Vrt vremena". Ova intrigantna tema poziva goste da kroz svoju odjeću prikažu svoju interpretaciju vremena i njegove transformacije, stvarajući čaroban vrt modnih vizija i kreativnih izraza.

Da li su ulaznice dostupne svima?

Met Gala je ekskluzivni događaj koji se može prisustvovati isključivo uz pozivnicu, a Anna Wintour je ta koja određuje popis zvanica. Njezina moć doseže do te mjere da čak i ako dizajner ili brend ulože ogroman novac i rezervšu cijeli stol, Anna i dalje ima konačnu riječ o tome ko će biti pozvan. Prošle godine, ulaznice su navodno bile dostupne po cijeni od 50.000 dolara po komadu, dok su oni koji su željeli rezervisati cijeli stol morali izdvojiti čak 300.000 dolara. Međutim, uz ulaznicu dolazi niz pogodnosti, uključujući rani pristup muzejskoj izložbi, koktele, večeru i pristup najekskluzivnijoj zabavi u godini. Ulaznice za Met Galu 2023. bile su navodno skuplje nego ikad prije, što je rezultiralo time da su neki redovni donatori muzeja odlučili odustati od prisustva.

Ko pokriva troškove outfita?

Izvještaj iz 2012. godine, objavljen u Page Six, otkrio je da je Kate Upton platila 25.000 dolara za svoju ulaznicu na Met Galu. Međutim, obično je situacija drugačija - dizajneri ili brendovi često otkupljuju cijele stolove na događaju i pozivaju slavne osobe kao svoje goste, posebno one koje nose njihove kreacije.

No, što je s odjećom koju nose slavne osobe? Iako mnogi poznati gosti sarađuju s dizajnerima u osmišljavanju svojih modnih kombinacija ili biraju već gotove komade iz arhive, obično ne plaćaju za to. Budući da je Met Gala jedan od najprestižnijih događaja u svijetu mode, nošenje određene kreacije na crvenom tepihu donosi ogromnu medijsku pažnju, pa dizajneri često poklanjaju svoje komade slavnim osobama za ovu priliku.

Iako svi s pozivnicom mogu prošetati crvenim tepihom, pažnja fotografa i medija često je rezervisana za zvijezde s A-liste, koje daju intervjue i privlače najviše pažnje. Ipak, to ne znači da se neko drugi ne može istaknuti ako nosi zanimljivu modnu kombinaciju. Met Gala obiluje poznatim osobama, pa svako ko se nađe na popisu ovakve večeri treba mudro iskoristiti tu priliku.