Pogledajte album teaser

Radical optimism: Dua Lipa najavila novi album

Autor: Žene.ba
Radical optimism: Dua Lipa najavila novi album
Foto: Instagram / Dua Lipa

Dua Lipa je najavila novi album “Radical Optimism” te datum izlaska, 3. maja. Ovo će joj biti treći studijski album, nakon albuma “Future Nostalgia” iz 2020. te debitantskog “Dua Lipa” iz 2017.

Novi album sastoji se od 11 pjesama, a do sada su objavljene dvije pjesme, "Houdini" i "Training Season", koje su već ostavile dubok trag. U procesu stvaranja albuma sudjelovali su brojni saradnici, uključujući njezinu dugogodišnju saradnicu Caroline Ailin, Dannyja L. Harle, poznatog po saradnji s imenima poput Caroline Polachek i Charli XCX. Također, u timu su Tobias Jess Jr., koji je sarađivao s Adele i Niallom Horanom, te Kevin Parker iz Tame Impale, s kojim je već najavila saradnju.

Promjena karakterističnog zvuka

Novi album predstavljat će blagi odmak od njezinog karakterističnog pop zvuka, unoseći elemente psihodelije, trip-hopa i britpopa. U nedavnom intervjuu za Rolling Stone, Dua Lipa je otkrila koje su joj muzičke ikone bile uzor za ovaj album. Posebno se inspirisala britanskom muzikom od 1990-ih nadalje, pa su tako na albumu prisutni utjecaji Primal Screama i Massive Attacka, kao i legendarne britpop grupe Oasis i Blur. Osim njih, Dua Lipa se inspirisala i pionirima elektroničke muzike poput Mobyja i Gorillaza.

View this post on Instagram

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

U nedavnoj izjavi za medije, Dua Lipa je objasnila koncept naziva svog albuma.

"Prije nekoliko godina, prijatelj me upoznao s konceptom radikalnog optimizma. To me jako zaintrigiralo, pa sam počela istraživati i unijeti ga u svoj život. Oduševila me ideja kako elegantno prolaziti kroz haos i osjećati se kao da možete prebroditi svaku oluju."

Nadalje, istakla je: "U isto vrijeme, istraživala sam muzičku historiju psihodelije, trip hopa i britpopa. Oduvijek su mi se činili tako samouvjereni i optimistični, a tu iskrenost i stav sam prenijela na svoje snimanje."

Dua Lipa će 8. i 9. juna održati koncerte u pulskoj Areni.