Šta nas čeka u novom nastakvku

Službeno je, stiže “Dune: Part Three”

Autor: Žene.ba
Službeno je, stiže “Dune: Part Three”
Foto: Dune: Part 2

Nakon iznimnog uspjeha filma "Dune: Part Two", Legendary Entertainment je službeno potvrdio da je u pripremi nastavak pod nazivom "Dune: Part Three". Režiju će ponovno povjeriti Denisu Villeneuveu, a ova objava dolazi nakon što je "Part Two" postao najprofitabilniji film 2023. godine, ostvarivši prihod od više od 630 miliona dolara na svjetskom box officeu.

Prema izvještaju portala Deadline, Denis Villeneuve će nakon završetka adaptacije romana "Dune: Messiah" raditi na novom projektu pod nazivom "Nuclear War: A Scenario". Režiser je otkrio da već radi na scenariju za taj film te da je oduvijek bio cilj adaptirati drugi roman iz naučno-fantastične serije Franka Herberta.

Tokom premijernog vikenda filma "Part Two", Villeneuve je dao naslutiti obožavateljima da će treći film biti još bolji od drugog, postavljajući ljestvicu izuzetno visoko. Još uvijek nije jasno ko će se vratiti u glumačkoj postavi, ali fanovi se nadaju povratku Timothéea Chalameta i Zendaye.

Osim toga, Denis Villeneuve dao je rijetke naznake o nadolazećem filmu "Dune: Part Three". U martu 2024., režiser je izjavio za "Den of Geek" da je film trenutno u razvoju u Legendary Entertainmentu, no istakao je osjetljivost tog procesa te preferira šutnju dok su stvari još uvijek u razvoju, ili barem dok ga Warner Bros Studios službeno ne odobri.

Prema nagađanjima, "Dune: Part Three" trebao bi pratiti događaje iz romana "Dune Messiah", u kojem će se vratiti Timothée Chalamet kao Paul Atreides, nasljednik Kuće Atreides. Alicija, Paulova sestra, odigrat će značajniju ulogu u trećem filmu, dok će se Alia, koju je u drugom filmu utjelovila Anya Taylor-Joy, također istaknuti svojim psihoaktivnim sposobnostima. Oboje posjeduju sveto znanje, ali njihova mudrost možda će doći po cijeni gubitka djetinjstva, a možda čak i ljudskosti.

Denis Villeneuve naglasio je da “Dune: Part Three” nastavlja istraživati teme tragičnosti i kompleksnosti glavnog lika Paula Atreidesa, čime će se nastaviti duboka narativna nit koja je prisutna kroz cijelu franšizu.