Lifestyle

10 tajni profesionalaca za savršeno obojane zidove

Autor: Žene.ba
10 tajni profesionalaca za savršeno obojane zidove

Tijekom ljeta se mnogi upuštaju u kućne radove, a bojanje zidova mnogima je na vrhu liste prioriteta. U nastavku pronađite sve tajne uspješnog ličenja koje profesionalci skrivaju od nas i uz pomoć kojih će vaši zidovi izgledati savršeno.

1. Sanirajte neravnine i rupe.

Površina koju bojite mora biti savršeno glatka ako želite savršen rezultat. Brus papir vjeran je saveznik u uklanjanju neravnina. Zid 'brusite' od dna prema vrhu, horizontalnim tj. vodoravnim pokretima. Neka pritisak ruke na brus papir bude srednjeg intenziteta – dovoljno jak da ukloni neravnine, ali ne previše kako ne biste stvorili nova oštećenja. Nakon toga provjerite postoje li veće rupe. Njih možete ispuniti masom za gletanje i ne zaboravite da i taj sanirani dio zida nakon gletanja morate prebrusiti kako biste ga izravnali.

2. Trakom obložite sve kutove i zatim je osigurajte.

Prije bojanja sve rubove zidova potrebno je obložiti trakom. Koristite zaštitnu krep traku specijaliziranu za ličilačke radove jer ona neće ostaviti ljepljivi trag nakon odstranjivanja, kao što je slučaj s mnogim drugim samoljepljivim trakama. Kako biste spriječili razlijevanje boje ispod trake, pređite preko nje soboslikarskom lopaticom jer ćete tako istjerati sav zrak koji se možda skriva ispod površine i zatvoriti sve prostore kroz koje bi boja 'pobjeći' ispod nje.

3. Ne oblažite podove prostorije plastičnom presvlakom.

Ako se bojite da ćete uništiti svoje podove tijekom bojanja, radije ih zaštitite pamučnim platnom. Plastične presvlake lako se poderu, ostaci boje na plastici sporije se suše i zato ih nogama tj. obućom često prenosimo po svom domu. Iako je platno skuplja opcija za zaštitu podova, definitivno je učinkovitije jer upija ostatke boje i ne skliže se prilikom kretanja. Platno možete kupiti na metre u svim trgovinama specijaliziranim za prodaju materijala i tkanina.

4. Operite valjak (ili navlake) prije upotrebe.

Ako ste kupili valjak s odvojenim navlakama, prije prve upotrebe skinite ih s osnove valjka i operite u vodi s malo tekućeg sapuna. Isto možete napraviti s 'običnim' valjkom bez navlake. Na taj način maknut ćete s sva viseća vlakna s valjka koja bi u suprotnom mogla završiti na vašim zidovima. Navlake ili valjak nakon toga morate dobro ocijediti i zatim ih možete koristiti za bojanje bez prethodnog sušenja.

5. Koristite nijansiranu temeljnu boju.

Gletana područja često su vidljiva nakon nanošenja bijele temeljne boje. To se događa zato što glet masa iz boje izvlači vlagu i tako vizualno stvara dojam blijedih mrlja. Rješenje za ovaj problem je nanošenje nijansirane temeljne boje umjesto bijele. Ako planirate neutralnu završnu boju, birajte neutralnu temeljnu boju. Važno je samo da temeljna bude slična završnoj, a kako biste pravilno odabrali, prilikom kupnje boje posavjetujte se s prodavačima.

6. Pomiješajte boju.

Ovisno o tome kolika je površina prostora koji namjeravate oličiti, može vam biti potrebno više kanti boje. Nije tajna da ista boja istog proizvođača može varirate od jedne kante do druge stoga prije bojanja obavezno pomiješajte potrebnu količinu u jednoj kanti kako biste osigurali konzistentnost

7. Bojite namočenim valjkom ili kistom.

Većina nas ima naviku valjak ili kist nakon močenja u boju trljati o kantu ili spremnik s bojom u želji da odstranimo višak boje, ali tako zapravo odstranjujemo većinu boje. Profesionalci će nakon umakanja lagano udariti svaku stranu valjka ili kista o kantu, tako će stvarni višak otpasti i na alatu će ostati dovoljno boje za pravilno ličenje.

8. Počnite bojati od stropa.

Ukoliko bojite kompletnu prostoriju, glavno pravilo u ovoj situaciji kaže da prvo bojimo strop. Tako sprječavamo curenje boje na pregradne zidove koje je neizbježno prilikom soboslikarskih i ličilačkih radova.

9. Završite jedan zid prije nego krenete s bojanjem drugog.

Bojanje svih kutova u sobi i prelazak na zidove čini se kao jednostavnija opcija, ali ako želite da prostorija na kraju izgleda besprijekorno, svaki zid tretirajte zasebno. Do odstupanja u izgledu zidova dolazi zato što boja nanesena kistovima (kutovi) i ona nanesena valjkom (zidovi) ne mogu ispravno pomiješati ako ih nanesemo u različito vrijeme. Zbog toga prvo kistom sredite kutove jednog zida i odmah valjkom obojite ostatak jer će se tako boja pravilno 'blendati' i sušiti istovremeno.

10. Boju s prozorskog stakla uklonite žiletom.

Ostaci boje na prozorskim staklima neizbježni su tijekom ličenja prostorije, ali nemojte se nervirati zbog toga jer se boja lako odstranjuje sa stakla. Ne dirajte je dok je vlažna nego je jednostavno laganim pokretom ostružite kada se osuši uz pomoć najobičnijeg žileta.

Zadovolojna.hr