Lifestyle

5 pogrešaka koje radimo kada imamo alergiju

Autor: Žene.ba

I dok neki dolazak proljeća pozdravljaju raširenih ruku, mnogi se upravo tada hvataju za glavu. Svjesni su da se tada otvara sezona alergija, a njihovi problemi naveliko počinju. Kako svake godine ne bi proživljavali isti scenarij, razgovarali smo s pulomologom Zdenkom Tuđmanom koji nam je otkrio kako si olakšati sezonu alergija.

Proljeće je za mnoge sinonim za probleme s alergijom. Polen i vanjski alergeni, poput prašine, vaš život mogu učiniti nepodnošljivim ukoliko radite greške za koje zapravo niste ni svjesni da ih radite. Iako neki mogu osjećati lakše ili teže simptome alergije, bitno je znati da si možete pomoći ukoliko izbjegavate sljedeće pogreške:

1. Ostavljate prozor otvoren
Uvedite pravilo da u sezoni alergija prozor ostavljate zatvorenim. Čak i ako niste kod kuće, prozor nemojte ostavljati otvorenim jer peludna zrnca mogu ući unutra dok vas nema. Pogotovo nemojte otvarati prozor dok je vani sunčano i vjetrovito, napominje pulmolog Zdenko Tuđman.

2. Palite klima uređaj
Iako tijekom ljetnih dana temperature mogu biti nepodnošljive za sve ljude, osobe koje pate od alergije ili imaju astmu ne bi trebale paliti klimu. Klima je štetna, a pogotovo za astmatičare kada prilikom čišćenja klime koristimo jaka kemijska sredstva. Ujedno, nagle promjene temperature štete tim osobama. Klima uređaji u svakom slučaju nisu najbolje rješenje za osobe s alergijama jer su te osobe inače osjetljivije, upozorava doktor Tuđman.

Kao alternativno rješenje preporuča se ugraditi filtere za pelud u ventilaciju. U autu paliti klimu samo onda ako imamo filtere za pelud, dodao je.

3. Vježbate u pogrešno vrijeme
Ako volite vježbati na otvorenome pazite na doba dana i vremenske uvjete. izbjegavajte izlazak iz kuće rano ujutro ili popodne jer je tada najveća koncentracija peludi u zraku. Što je toplije i vjetrovitije to je gore. Izađite van kasno navečer jer je tada obično smanjena količina peludi, kazao je doktor Tuđman.

4. Odgađate korištenje lijekova
Trebali bi izbjegavati korištenje lijekove sa ''zakašnjenjem'' kada već praktički ne možemo disati. Kada znate da dolazi sezona alergija, pokušajte se pobrinuti za svoje zdravlje na vrijeme. Prevencija je najbolji lijek.

Ukoliko koristite tablete za alergiju, počnite ih koristiti već dva tjedan prije nego što se javi pelud u zraku. Dovoljno je uzeti jednu tabletu dnevno. Ima efekta, kazao je doktor Tuđman koji ističe kako je velika zabluda da se alergija ne može izliječiti.

Uz imunoterapiju alergija se može izliječiti. Osobe oboljele od alergije odlaze u Sloveniju koja od 2005. godine provodi takvu vrstu liječenja, kazao je doktor.

5. U kući imate plišane igračke
Plišane igračke jesu slatke i mekane, ali nažalost u velikom broju slučajeva samo leže na policama ili krevetu i skupljaju prašinu koja je najčešći okidač alergija.

Ako vaše dijete ili bilo tko u kućanstvu ima plišane životinje, a još k tome i alergiju, najbolje bi bilo da se riješite tih igračaka. Eventualno možete dati djetetu da si odabere i zadrži jednu ili dvije plišane igračke koje možete s vremena na vrijeme oprati.

Zadovoljna.hr