Lifestyle

8 neprijatelja zdrave i lijepe kože na koje možemo utjecati

Autor: Žene.ba
8 neprijatelja zdrave i lijepe kože na koje možemo utjecati

Uz genetiku koja određuje tip kože i naše životne navike utječu na zdravlje i izgled kože. Bilo da je riječ o izlaganju suncu, konzumiranju alkohola, izloženosti stresu… sve su to neprijatelji naše kože. U nastavku donosimo popis svih loših životnih navika koje se odražavaju na našem najvećem organu, za koji bismo najradije da nema nikakvih mana.

1 Voda
Kako 65 % našeg tijela čini voda, njezin nedostatak vrlo će se brzo odraziti na našoj koži. Ona će tako postati suha, umorna, iscrpljena i siva. Stoga upamtite da dovoljna količina vode u organizmu jamči sjajnu, elastičnu u meku kožu bez bora.

2 Prehrana
Ako smo zdravi iznutra, to će se vidjeti i izvana, na našoj koži. Prehrana kojoj nedostaju važne hranjive tvari može smanjiti dotok krvi i kisika u kožu, oslabiti njezinu sposobnost da nas štiti od infekcija, usporiti zacjeljivanje i prouzročiti promjene u teksturi pa čak i u pigmentaciji kože.

3 Omiljeni nam poroci
Pušenje ne samo da je krivo za mnoge zdravstvene probleme, već i znatno isušuje našu kožu te se na njoj puno ranije počnu stvarati bore, posebice one oko usta. Ugljikov monoksid iz cigareta smanjuje zalihe krvi i kisika koje su potrebne koži pa ona gubi sposobnost da se obnovi i pomladi. Također, konzumiranje alkohola loše utječe na izgled i zdravlje naše kože.

4 Vanjski faktori
Ovdje prvenstveno mislimo na sunce i vjetar, koji oštećuju kožu i njezinu elastičnost. Znate li da su upravo sunce i vjetar krivci za 90% starenja kože jer ju ili isušuju ili pridonose nastanku bora. Stoga ne izlazite van bez zaštitnog faktora. A ni solarij nije baš pametno rješenje. Znate li da vas samo jedno sunčanje pod umjetnim lampama, može postarati i do tri godine!

5 Loša kozmetika
Nekvalitetna kozmetika puna je kemikalija, aditiva, boja i raznih supstanci koje mogu utjecati na nepravilnosti na koži te uzrokovati iritacije.

6 Stres
Ne samo da može poremetiti cjelokupnu ravnotežu stanja našeg organizma, već stres može snažno utjecati i na izgled naše kože. Naime, kad smo pod stresom, oslobađaju se hormoni koji izazivaju sužavanje krvnih žila i slabljenje cirkulacije pa nam koža može postati suha, ljuskava i osjetljiva. Kao posljedica dugotrajnog stresa, na našoj se koži mogu pojaviti razni ekcemi, psorijaza ili pak prištići i akne.

7 Tjelovježba
Zahvaljujući redovitoj tjelovježbi naša koža postaje svježija i dobiva blago ružičasti sjaj. Tjelovježbom se pospješuje rad krvotoka koji prenosi kisik i životno važne hranjive tvari. Tome pridonosi i znojenje koje održava kožu zdravom, jer potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

8 San
Važno je koliko spavamo i kad je o koži riječ. Nedostatak sna uzrokovat će podočnjake, blijedi ten i krvave oči, koji su prvi pokazatelji premorenosti. Važno je dovoljno spavati (cca. osam sati dnevno) i kako bi naša koža imala vremena regenerirati se.

She.hr