Savjeti za jačanje veze

Advokatica za razvode otkrila kako izgraditi sretniju i stabilniju vezu

Autor: Žene.ba
Advokatica za razvode otkrila kako izgraditi sretniju i stabilniju vezu
Foto; Ilustracija

Catherine Leach, advokatica specijalizovana za porodično pravo, podijelila je svoje uvide nakon višegodišnjeg iskustva u pomaganju parovima u krizi. Leach je istakla pet ključnih koraka koji bi mogli pomoći parovima da izbjegnu njenu kancelariju.

"Radim u porodičnom pravu već više od trideset godina i gledam kraj hiljade veza iz prve ruke", kaže Leach. "Razvod je uvijek težak za sve uključene strane, ali vjerujem da mnogi brakovi koje sam vidjela da završavaju mogli bi se spasiti boljom komunikacijom."

Leach naglašava da je ključ uspješne komunikacije u vezi sljedećih pet elemenata:

Aktivno slušanje

Umjetnost aktivnog slušanja prepoznaje potrebu za razumijevanjem i prikladnim odgovorom na izražene osjećaje. Mnogi sukobi nastaju zbog osjećaja ignorisanosti ili neprihvatanja.

Emocionalna iskrenost

Podijeliti vlastite osjećaje pomaže u izgradnji povjerenja, ključne komponente svake zdrave veze. Biti ranjiv stvara siguran prostor za intimnu razmjenu misli i osjećaja.

Konstruktivna kritika

Nesuglasice su normalne, ali je važno kritikovati problem, a ne partnera. Korištenje izjava poput "osjećam se" umjesto "ti uvijek" pomaže izbjeći optuživanje i omalovažavanje.

Redovne provjere

U brzini svakodnevnog života, lako je zaboraviti na partnera. Redovno pokazivanje interesa za njihov dan i osjećaje može spriječiti eskalaciju problema prije nego što postanu ozbiljni.

Izražavanje zahvalnosti

Malo zahvalnosti može imati veliki uticaj. Redovno priznavanje partnerovih napora, bez obzira na veličinu, stvara pozitivne osjećaje i jača povezanost.

Na kraju, Leach naglašava da komunikacija nije samo razmjena riječi, već i dublje povezivanje. Postavljanjem temelja za ovakav način komunikacije, parovi mogu izgraditi zdraviju i sretniju vezu, smanjujući potrebu za potragom za pravnim rješenjima poput razvoda.