Lifestyle

Angelina Jolie nakon 21 godinu napušta svoju poziciju u UN-ovoj agenciji za izbjeglice

Autor: Žene.ba
Angelina Jolie nakon 21 godinu napušta svoju poziciju u UN-ovoj agenciji za izbjeglice

Angelia Jolie napušta svoje mjesto specijalnog izaslanika pri UNHCR-u kako bi mogla direktnije pomoći raseljenim osobama i lokalnim humanitarnim grupama, saopštila je u izjavi.

Glumica, koja je vjerovatno najpoznatija članica organizacije, rekla je da "nastavlja" sa svojom ulogom, koju je ispunjavala pod okriljem UNHCR-a od 2001. nakon što je posjetila desetine ratom razorenih područja u humanitarnim misijama.

"Nakon 20 godina rada u sistemu UN-a osjećam da je vrijeme da radim drugačije, direktno se angažujući sa izbjeglicama i lokalnim organizacijama i podržavajući njihovo zagovaranje rješenja", rekla je Jolie u zajedničkoj izjavi s Agencijom Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

"Nastavit ću da činim sve što je u mojoj moći u narednim godinama da podržim izbeglice i druga raseljena lica", poručila je.

Tokom protekle dvije decenije, oskarovka je posjetila 60 lokacija, uključujući Irak, Siriju i Afganistan - dovodeći mjesta u žižu holivudske pažnje i medijsko izvještavanje o područjima koja se često zanemaruju.

Sada poručuje da želi da se zalaže za izbjeglice na "širi" način, navodi se u njenoj izjavi.

"U vrijeme kada se svijet suočava sa složenim, višestrukim i međusobno povezanim krizama, ona planira da se angažuje sa širim krugom aktera na širem nizu humanitarnih pitanja, kao i da radi direktnije s lokalnim organizacijama", navodi se u saopštenju.

Žene.ba